Thursday, May 30, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

CPCPRACTICE MOCK TESTPRELIMSSUBJECT WISE MCQ

SPECIAL PROCEEDINGS

8
Created on By JudicialDream

SPECIAL PROCEEDINGS

1 / 10

1. The provision for settlement of dispute outside the court has been provided under which section of Civil Procedure Code?

2 / 10

2. Section 89 of the Code of Civil Procedure was incorporated through the Civil Procedure Code Amendment Act of ______.

3 / 10

3. The Court under section 89(1) of the Code of Civil Procedure can refer the dispute for

4 / 10

4. Where it appears to the court that elements of a settlement exist, the court shall

5 / 10

5. Alternative Disputes Redressal is a concept in

6 / 10

6. Where a dispute is referred to a Lok Adalat

7 / 10

7. The Supreme Court of India has laid down the law relating to Alternative Dispute Resolution processes and Section 89 of the Code of Civil Procedure in the case of

8 / 10

8. Who can file a suit under section 91 of Civil Procedure Code for public nuisance?

9 / 10

9. A suit in respect of public charities is provided under which of the following section of CPC?

10 / 10

10. The provision relating to friendly suits are contained in _______ of CPC.

Your score is

The average score is 48%

0%

  1. The provision for settlement of dispute outside the court has been provided under which section of Civil Procedure Code?
    a) Section 88
    b) Section 89
    c) Section 90
    d) Section 91
  2. Section 89 of the Code of Civil Procedure was incorporated through the Civil Procedure Code Amendment Act of __.
    a) 1988
    b) 1989
    c) 1998
    d) 1999
  3. The Court under section 89(1) of the Code of Civil Procedure can refer the dispute for
    a) Arbitration or Conciliation
    b) Mediation
    c) Lok Adalat
    d) All of the above
  4. Where it appears to the court that elements of a settlement exist, the court shall
    a) Refer the same for arbitration, conciliation and mediation
    b) Leave the matter undecided
    c) Decide the matter itself
    d) None of the above
  5. Alternative Disputes Redressal is a concept in
    a) Code of Civil Procedure
    b) Evidence Act
    c) Contract Act
    d) None of the above
  6. Where a dispute is referred to a Lok Adalat
    a) The provision of Arbitration and Conciliation Act, 1996 are to apply
    b) The provisions of Legal Services Authority Act, 1987 are to apply.
    c) Either (a) or (b)
    d) None of the above
  7. The Supreme Court of India has laid down the law relating to Alternative Dispute Resolution processes and Section 89 of the Code of Civil Procedure in the case of
    a) Bimlesh v. New Delhi Assurance Co.
    b) Standard Chartered Bank v. V. Noble Kumar
    c) Dinesh Kumar v. Yusuf Ali
    d) Afcon Infrastructure Ltd v. Cherian Varkey Construction Co.
  8. Who can file a suit under section 91 of Civil Procedure Code for public nuisance?
    a) Any citizen
    b) District Magistrate
    c) Advocate General
    d) None of the above
  9. A suit in respect of public charities is provided under which of the following section of CPC?
    a) Section 90
    b) Section 92
    c) Section 93
    d) Section 94
  10. The provision relating to friendly suits are contained in _ of CPC.
    a) Section 90 and Order 36
    b) Section 88 and Order 35
    c) Section 90 only
    d) Order 34 only

ANSWER 1. B 2. D 3. D 4. A 5. A 6. B 7. D 8. C 9. B 10. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!