OFFENCES AGAINST PUBLIC TRANQUILITY

14
Created on By JudicialDream

OFFENCES AGAINST PUBLIC TRANQUILITY

1 / 10

1. Under which of the following section Unlawful assembly has been defined?

2 / 10

2. When force or violence is used by an unlawful assembly or by any member thereof, in prosecution of the common object, every member is guilty of

3 / 10

3. Which of the following is an essential element of unlawful assembly?

4 / 10

4. Which of the following section of the Indian Penal Code deals with punishment for rioting when armed with deadly weapon?

 

5 / 10

5. Promoting enmity between different groups on grounds of religion is punished under which section of the Indian Penal Code?

6 / 10

6. What is necessary among the following to constitute the offence of ‘Affray’?

7 / 10

7. According to section 159 of the Indian Penal Code, Minimum number of persons required for affray is

8 / 10

8. Section 149 of the Indian Penal Code applies the principles of

9 / 10

9. Which of the following cases is not related to the principle of joint liability based upon common liability?

10 / 10

10. Which of the following is correct for rioting?

Your score is

The average score is 48%

0%

  1. Under which of the following section Unlawful assembly has been defined?
    a) Section 140 of the Indian Penal Code
    b) Section 141 of the Indian Penal Code
    c) Section 142 of the Indian Penal Code
    d) Section 146 of the Indian Penal Code
  2. When force or violence is used by an unlawful assembly or by any member thereof, in prosecution of the common object, every member is guilty of
    a) Rioting
    b) Unlawful assembly
    c) Affray
    d) Assault
  3. Which of the following is an essential element of unlawful assembly?
    a) Five or more persons
    b) Common object
    c) To resist the execution of any law or of any legal process
    d) All of the above
  4. Which of the following section of the Indian Penal Code deals with punishment for rioting when armed with deadly weapon?
    a) Section 146
    b) Section 147
    c) Section 148
    d) Section 149
  5. Promoting enmity between different groups on grounds of religion is punished under which section of the Indian Penal Code?
    a) Section 151
    b) Section 152
    c) Section 153
    d) Section 153A
  6. What is necessary among the following to constitute the offence of ‘Affray’?
    a) Fighting in public place
    b) Fighting in market
    c) Use of weapons
    d) All of the above
  7. According to section 159 of the Indian Penal Code, Minimum number of persons required for affray is
    a) Two
    b) Three
    c) Five
    d) Six
  8. Section 149 of the Indian Penal Code applies the principles of
    a) Tortuous Liability
    b) Strict Liability
    c) Vicarious Liability
    d) None of the above
  9. Which of the following cases is not related to the principle of joint liability based upon common liability?
    a) J.M. Desai v. State of Bombay
    b) Barendra Kumar Ghosh v. Emperor
    c) Mahboob Shah v. Emperor
    d) All of the above
  10. Which of the following is correct for rioting?
    a) Actual force or violence must be used
    b) Mere possession of deadly weapons is sufficient
    c) Mere show of force is sufficient
    d) All of the above

ANSWER 1. (B) 2. (A) 3. (D) 4. (C) 5. (D) 6. (A) 7. (A) 8. (C) 9. (D) 10. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!