Wednesday, May 29, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

PRACTICE MOCK TESTPRELIMSSUBJECT WISE MCQTORT LAW

MEANING AND NATURE OF TORTS

  1. Tort is a:
    A. Civil Wrong
    B. Criminal wrong
    C. Civil as well as criminal wrong
    D. None of the above
  2. Tort means a civil wrong which is not exclusively a breach of contract or breach of trust. This definition is from statutory
    A. The Limitation Act
    B. The Specific Relief Act
    C. The Indian Contract Act
    D. None of the all above
  3. Section 2(m) of Limitation Act defines tort as:
    A. A civil wrong which is not exclusively breach of contract or breach of trust
    B. A civil wrong which includes breach of contract or breach of trust
    C. A civil wrong which includes breach of contract but not breach of trust
    D. A civil wrong which includes breach of trust but not breach of contract
  4. Who said, “Tortious liability arises from the breach of a duty primarily fixed by the law, this duty is towards persons generally and its breach is redressable by an action for unliquidated damages”?
    A. Lord Atkin
    B. Winfield
    C. John Salmond
    D. Fraser
  5. Salmond has defined tort as:
    A. A civil wrong for which the remedy is a common law action for unliquidated damages and which is not exclusively the breach of trust or other merely equitable obligation
    B. Tortious liability arises from the breach of a duty primarily fixed by the law towards the persons generally and its breach is redressible by an action for unliquidated damages
    C. An infringement of a right in rem of a private individual giving aright of Compensation at the suit of the injured party
    D. None of the Above
  6. The duty under the Law of tort is:
    A. Towards a specific individual
    B. Towards a group of individuals
    C. Towards the world at large
    D. Both A. & B.
  7. Tort is a violation of:
    A. A right in personam
    B. A right in rem
    C. Both right in personam & a right in rem
    D. Neither a right in personam nor a Right in rem.
  8. Law of tort has developed mainly through:
    A. Customs & precedents
    B. Judicial decisions
    C. Enactments
    D. All of the Above
  9. The maxim injuria sine damnum has been explained in:
    A. Donoghue v. Stevenson
    B. Winterbottom v. Wright
    C. Ashby v. White
    D. Lumley v. Gye
  10. Liability in tort depends upon:
    A. Quantum of damages suffered
    B. Involvement of Intention
    C. Infringement of legal right
    D. Effect on public interest

ANSWER 1. A 2. A 3. A 4. B 5. A 6. C 7. B 8. B 9. C 10. C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!