COMMISION

                           

1
Created on By JudicialDream

COMMISSION

1 / 10

1. The provision relating to Commissions are contained in which of the following Order of CPC?

2 / 10

2. Section 75 of the Code of Civil Procedure deals with

3 / 10

3. Under section 75 of the Code of Civil Procedure, a court may issue commission 

4 / 10

4. Commission under Order 26 of CPC cannot be issued

5 / 10

5. To issue a commission is a _______ 

6 / 10

6. Under the Code of Civil Procedure, a Court may not issue a commission

7 / 10

7. In lieu of issuing a commission the court may issue _________ to examine a witness who is not residing in any place in India

8 / 10

8. Which of the following is correct?

9 / 10

9. Under the Code of Civil Procedure, a commissioner cannot

10 / 10

10. The provisions regarding commissions by or at the instance of courts situated in India to which the Code do not extend or courts under the authority of Central Government outside India or a foreign court are contained in

Your score is

The average score is 40%

0%

  1. The provision relating to Commissions are contained in which of the following Order of CPC?
    a) Order 24
    b) Order 25
    c) Order 26
    d) Order 27
  2. Section 75 of the Code of Civil Procedure deals with
    a) Power to issue commission
    b) Power to issue summons
    c) Caveat
    d) None of the above
  3. Under section 75 of the Code of Civil Procedure, a court may issue commission
    a) To examine any person
    b) To make partition
    c) To make Local investigation
    d) All of the above
  4. Commission under Order 26 of CPC cannot be issued
    a) For scientific investigation
    b) For appointment of receiver
    c) Both (a) and (b)
    d) Only (b)
  5. To issue a commission is a _
    a) Discretionary power of the court
    b) Mandatory power of the court
    c) Statutory right of a party
    d) None of the above
  6. Under the Code of Civil Procedure, a Court may not issue a commission
    a) For assessing the amount of any mesne profits or damages
    b) For framing of issue
    c) For ascertaining the market value of any property
    d) All of the above
  7. In lieu of issuing a commission the court may issue _ to examine a witness who is not residing in any place in India
    a) Letter of request
    b) Warrant
    c) Summon
    d) None of the above
  8. Which of the following is correct?
    a) The Commissioner cannot decide the dispute between the parties
    b) The provision of Order 26 are also apply to proceedings in execution of a decree or order.
    c) A commission can be issued for any person resident beyond the local limits of court’s jurisdiction
    d) All of the above
  9. Under the Code of Civil Procedure, a commissioner cannot
    a) Impose any penalty
    b) To proceed exparte
    c) Summon and procure the attendance of parties/witness and examine them
    d) All of the above
  10. The provisions regarding commissions by or at the instance of courts situated in India to which the Code do not extend or courts under the authority of Central Government outside India or a foreign court are contained in
    a) Sec. 75
    b) Sec. 76
    c) Sec. 77
    d) Sec. 78

                           

Answer 1. C 2. A 3. D 4. D 5. A 6. B 7. A 8. D 9. A 10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!