DEFAMATION

16
Created on By JudicialDream

DEFAMATION

1 / 10

1. Defamation is as

2 / 10

2. Defamation can be 

3 / 10

3. Offence of defamation relates to harming

4 / 10

4. What is not defamation?

5 / 10

5. The defence of mental disorder will be available to a person when that mental disorder was

6 / 10

6. A reputation in the form of alternative or expressed ironically may

7 / 10

7. The following are exceptions to defamation

8 / 10

8. Cognizance of offence of defamation under Chapter XXI of IPC can be taken

9 / 10

9. Which of the following upheld the constitutionality of Section 499 and 500 of the Indian Penal Code?

10 / 10

10. How many exceptions have been provided for the offence of defamation under section 499 of the Indian Penal Code?

Your score is

The average score is 63%

0%

  1. Defamation is as
    a) Immoral act
    b) Unethical behaviour by media
    c) Civil wrong and criminal offence
    d) Corrupt and indecent behaviour in public
  2. Defamation can be
    a) Only of a living person
    b) Of a living as well as deceased person
    c) Of an individual, a company, association or collection of persons
    d) Both (b) and (c)
  3. Offence of defamation relates to harming
    a) Property of a person
    b) Association of a person
    c) Reputation of a person
    d) Family of a person
  4. What is not defamation?
    a) Opinion regarding public conduct of a public servant
    b) Publication of any imputation
    c) Imputation to a deceased person
    d) Imputation to a company
  5. The defence of mental disorder will be available to a person when that mental disorder was
    a) During trial
    b) At the time of committing the act
    c) Before committing the act
    d) After committing the act
  6. A reputation in the form of alternative or expressed ironically may
    a) Amount to defamation
    b) Not amount to defamation
    c) Amount to outrage the modesty if intended to woman
    d) Neither defamation nor outrage the modesty
  7. The following are exceptions to defamation
    a) Imputation of Truth for public good
    b) Public conduct of public servants
    c) Literacy criticism
    d) All of the above
  8. Cognizance of offence of defamation under Chapter XXI of IPC can be taken
    a) On a police report
    b) On a complaint made by an aggrieved person
    c) Suo moto
    d) All of the above
  9. Which of the following upheld the constitutionality of Section 499 and 500 of the Indian Penal Code?
    a) Jacob Mathew v. State of Punjab & Anr. (2005) 6 SCC 1
    b) Brij Bhushan v. State of Delhi, AIR 1952 SC 329
    c) Subramanian Swamy v. Union of India, Ministry of Law & Othrs. 2016 (2) MLJ (Crl) 542
    d) Manoj Narula v. Union of India, (2014) 9 SCC 1
  10. How many exceptions have been provided for the offence of defamation under section 499 of the Indian Penal Code?
    a) 4
    b) 6
    c) 8
    d) 10

ANSWER 1. D 2. D 3. C 4. A 5. B 6. A 7. D 8. B 9. C 10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!