Sunday, May 26, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

GENERAL STUDIESHISTORY

BUDDHISM

  
  1. Mahatma Buddhaโ€™s Mahaparinirvana took place at
    (A) Kushinagar
    (B) Lumbini
    (C) Bodhgaya
    (D) Patliputra
  2. Gautama Buddhaโ€™s first sermon was held at
    (A) Vaishali
    (B) Sarnath
    (C) Sanchi
    (D) Sravasti
  3. Which of the following is a sects of Buddhism
    (A) Mahayana
    (B) Hinayana
    (C) Both A and B
    (D) Nome of the above
  4. Tripitaka stands for
    (A) Brahma Vishnu Mahesh
    (B) Three Vedas
    (C) Collection of preachingโ€™s of Buddha
    (D) None of the above
  5. Edwin Arnold called Buddha Light of Asia
    (A) True
    (B) False
    (C) Partly true
    (D) None of the above
  6. Gautama Buddha was elevated to the stature of God during the period of?
    (A) Asoka
    (B) Harsha
    (C) Chandragupta Maurya
    (D) Kanishka
  7. __ founded the Nalanda University.
    (A) Chandragupta Maurya
    (B) Kumargupta
    (C) Dharampala
    (D) Asoka
  8. Second Buddhist council was held at
    (A) Rajgriha
    (B) Bodhgaya
    (C) Patliputra
    (D) Vaishali
  9. When was Gautama Buddha born?
    (A) 560 BC
    (B) 561 BC
    (C) 562 BC
    (D) 563 BC
  10. Which of the following does not constitute a noble truth under Buddhism?
    (A) There is suffering
    (B) There is cessation of suffering
    (C) There is no cause of suffering
    (D) There is path leading to cessation of suffering
       

ANSWER 1 A 2 B 3 C 4 C 5 A 6 D 7 B 8 D 9 D 10 C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!