COGNIZANCE

0
Created on By JudicialDream™

COGNIZANCE

1 / 10

1. Taking cognizance is 

2 / 10

2. Under the scheme of Cr.P.C. the original jurisdiction to take cognizance of an offence is vested in

3 / 10

3. Court of Sessions has the original jurisdiction to take cognizance of offences, by virtue of

4 / 10

4. A Court of Session can take cognizance of an offence

5 / 10

5. A Magistrate may take cognizance of an offence

6 / 10

6. Under Criminal Procedure Code, 1973 Section 190(2) who may empower Magistrate of the Second Class to take Cognizance of offences?

7 / 10

7. Non-compliance with the provisions under section 191 of the Code of Criminal Procedure where cognizance is taken by the Magistrate under section 190(1)(c) of Code of Criminal Procedure

8 / 10

8. Which of the following statement is correct?

9 / 10

9. Prosecution for offences against marriage under chapter XX of IPC

10 / 10

10. When a case is instituted under section 199(2) of CrPC, the procedure of trial adopted in such a case is

Your score is

The average score is 0%

0%

  1. Taking cognizance is
    a) A judicial function
    b) An administrative function
    c) A supervisory function
    d) Both (a) and (b)
  2. Under the scheme of Cr.P.C. the original jurisdiction to take cognizance of an offence is vested in
    a) The Court of Magistrate
    b) The Court of Sessions
    c) The High Court
    d) All of the above
  3. Court of Sessions has the original jurisdiction to take cognizance of offences, by virtue of
    a) Section 190 CrPC
    b) Section 191 CrPC
    c) Section 192 CrPC
    d) Section 193 CrPC
  4. A Court of Session can take cognizance of an offence
    a) Suo moto
    b) On an application of the complainant
    c) On a request of the police
    d) Only if the case is committed by a Magistrate
  5. A Magistrate may take cognizance of an offence
    a) On police report
    b) On private complaint
    c) Suo moto
    d) All of the above
  6. Under Criminal Procedure Code, 1973 Section 190(2) who may empower Magistrate of the Second Class to take Cognizance of offences?
    a) High Court
    b) Court of Session
    c) Chief Judicial Magistrate
    d) None of the above
  7. Non-compliance with the provisions under section 191 of the Code of Criminal Procedure where cognizance is taken by the Magistrate under section 190(1)(c) of Code of Criminal Procedure
    a) Vitiates the trial and the proceeding and will be wholly void
    b) Does not vitiate the trial unless it has caused prejudice to the accused
    c) Is an irregularity curable under section 460 of Code of Criminal Procedure
    d) Amounts to waiver of his rights by the accused
  8. Which of the following statement is correct?
    a) Sessions Court can take cognizance without committal
    b) Can take cognizance only on committal
    c) Can take cognizance on the recommendation of District Magistrate
    d) Can take cognizance provided the Charge sheet is submitted by Superintendent of Police
  9. Prosecution for offences against marriage under chapter XX of IPC
    a) Can be launched by any person through a complaint
    b) Can be launched by any person aggrieved by the offence through a complaint
    c) Can be launched by the police
    d) All of the above
  10. When a case is instituted under section 199(2) of CrPC, the procedure of trial adopted in such a case is
    a) Summons trial
    b) Sessions trial
    c) Trial of warrant case instituted on police report
    d) Trial of warrant case instituted on otherwise than a police report

Answer 1. A 2. A 3. B 4. D 5. D 6. C 7. A 8. B 9. B 10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!