MAINTENANCE UNDER HAMA

                             

  1. A Hindu Wife is entitled to claim maintenance after the death of her husband from her father-in-Law under
    (A) Section 10 of Hindu Succession Act, 1956
    (B) Section 24 of Hindu Marriage Act, 1955
    (C) Section 25 of Hindu Marriage Act, 1955
    (D) Section 18 of Hindu Adoption and maintenance Act
    (E) Section 19 of Hindu Adoption and maintenance Act
  2. Widowed daughter-in-law shall be entitled, under Section 19 of the Act, to obtain maintenance from –
    (A) The estate of her husband
    (B) The estate of her parents
    (C) The estate of Father-in-Law
    (D) The estate of Mother-in-Law
    (E) The estate of her husband
  3. Obligation to maintain the aged or infirm parents under section 20 of Hindu Adoptions and Maintenance Act is on
    (A) The Hindu Male
    (B) The Hindu Female
    (C) Both the Hindu male and female
    (D) Only (A) and not (B)
    (E) Only (B) and not (A)
  4. An illegitimate minor child under section 20 of the Hindu Adoptions and Maintenance Act is entitled to claim maintenance during his minority from
    (A) Father
    (B) Mother
    (C) Grandfather
    (D) Both (A) and (B)
    (E) Only (C)
  5. Mark the Correct Statement:
    (A) A legitimate child can claim maintenance from his or her father or mother, so long as the child is a minor
    (B) A minor child can enforce a decree of maintenance and is entitled to claim maintenance till he attains the majority by 21 years.
    (C) Both (A) and (B)
    (D) Only (A)
    (E) Only (B)
  6. Under Chapter III of the Hindu Adoptions and Maintenance Act, 1956, the persons who are dependants of the deceased have been mentioned in
    (A) Section 21
    (B) Section 22
    (C) Section 23
    (D) Section 20
    (E) Section 19
  7. Who amongst the following is a dependant of a deceased Hindu within section 21 of Hindu Adoptions and Maintenance Act, 1956
    (A) An illegitimate minor son
    (B) An illegitimate unmarried minor daughter
    (C) An illegitimate unmarried major daughter
    (D) All the above
    (E) None of the above
  8. Who amongst the following is not a dependant of a deceased Hindu under section 21 of Hindu Adoptions and Maintenance Act, 1956.
    (A) Grandfather and grandmother
    (B) Father and mother
    (C) Widow till re-marriage
    (D) Both (A) and (C)
  9. The Claim of Maintenance of daughters under section 21 of Hindu Adoptions and Maintenance Act, 1956, is limited to their
    (A) Minority
    (B) Maidenhood
    (C) Majority upto 18 years of age
    (D) Majority upto 20 years of age
    (E) Majority upto 21 years of age
  10. A person who is a dependant under section 21 of Hindu Adoptions and Maintenance Act, 1956 and also a class I heir and gets a share in the deceased’s estates as heir
    (A) He is entitled to claim maintenance as dependant
    (B) He is not entitled to claim maintenance as dependant
    (C) He is entitled to claim maintenance with the consent of other heirs
    (D) He is entitled to claim maintenance through the judicial process.
  11. Consideration for assessment of the quantum of maintenance have been set out in
    (A) Section 22 of Hindu Adoption and Maintenance Act 1956
    (B) Section 23 of Hindu Adoption and Maintenance Act 1956
    (C) Section 24 of Hindu Adoption and Maintenance Act 1956
    (D) Section 25 of Hindu Adoption and Maintenance Act 1956
    (E) Section 26 of Hindu Adoption and Maintenance Act 1956
  12. In determining the amount of maintenance to be awarded to a wife, children, aged or infirm parents Sec. 23 of the H.A.M A. , regard shall be had to:
    I. Position and status of the parties
    II. Degree of relationship between the two
    III. Value of the claimant’s property and any income derived from such property
    IV. Reasonable wants of the claimants
    V. Provisions made under a will of the deceased in respect of the dependant.

    (A) I, IV and V
    (B) I, III and IV
    (C) III and V
    (D) All of the above
    (E) None of the above
  13. Amongst of maintenance fixed under the Hindu Adoptions and Maintenance Act, 1956 can be altered subsequently, by virtue of
    (A) Section 25
    (B) Section 24
    (C) Section 23(2)
    (D) Section 23(3)
    (E) Section 26
  14. Under sec. 25 of the HAMA the amount of maintenance, whether fixed by a court’s decree or by agreement:
    (A) Cannot be altered
    (B) Can be altered
    (C) Can be altered if there is a material change in the circumstances
    (D) Cannot be altered under any circumstances.
  15. Section 26 of the Hindu Adoption and Maintenance Act, 1956 provides
    (A) Priority of the claims of the dependants for maintenance over the debts contracted by the deceased
    (B) Priority to the debts contracted/payable by the deceased over the claim of the dependants for maintenance
    (C) The debts contracted/payable by the deceased shall stand on the same footing as the claim of dependants for maintenance.
    (D) Only the secured debts shall have priority over the claim of the dependants for maintenance
  16. A dependants claim for maintenance, under section 27 of Hindu Adoptions and Maintenance Act, 1956 is
    (A) A charge over the self acquired property of a Hindu
    (B) A charge over the joint family property of Hindu
    (C) A charge over both self acquired and the joint family property
    (D) Not a charge over the property of a Hindu unless specifically created.

                               

ANSWER 1. (E) 2. (C) 3. (C) 4. (D) 5. (C) 6. (A) 7. (D) 8. (A) 9. (B) 10. (B) 11. (B) 12. (B) 13. (A) 14. (C) 15. (B) 16. (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!