Thursday, May 30, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

CPCPRACTICE MOCK TESTPRELIMSSUBJECT WISE MCQ

DISCOVERY & INSPECTION

                               

  1. Which Order of the Code of Civil Procedure provides for the interrogatories and inspection?
    a) Order 8
    b) Order 11
    c) Order 12
    d) Order 14
  2. Interrogatories shall be answered under Code of Civil Procedure by way of affidavit to be filed within _ days or within such other time as the Court may allow.
    a) 7
    b) 10
    c) 15
    d) 30
  3. A party under CPC may object to answer in interrogatory if it is
    a) Privileged
    b) Malafide and immaterial
    c) Scandalous and irrelevant
    d) All of the above
  4. The Court may set aside an interrogatory on the ground of
    a) Oppressive
    b) Scandalous and vexatious
    c) Unnecessary and prolix
    d) All of the above
  5. An application to set aside an interrogatory must be made within how many days of the service of interrogatories?
    a) 7 days
    b) 10 days
    c) 15 days
    d) None of the above
  6. The discovery of documents is to be made by
    a) A particular of documents
    b) An affidavit of documents
    c) Only (b)
    d) Both (a) and (b)
  7. The leave may be granted by the civil court to deliver interrogatories
    a) Only to the defendant since the plaintiff is the master of the suit
    b) Even if they relate to matters not in question in the suit
    c) If it considers the same necessary for disposing of the case fairly
    d) Notwithstanding the objection taken by the opposite party
  8. When does the documents are to be produced for inspection?
    a) At any time
    b) At any time at or before the settlement of issues
    c) At any time of evidence
    d) All of the above
  9. The ‘premature discovery’ under Order 11 Rule 20 implies
    a) The court may not order the discovery of documents
    b) The court may order the discovery of documents, despite the objection of a party and before applying its mind as to objection, to determine any issue or question in issue.
    c) A party produces a document for the inspection of the other party despite not being given a notice to produce it
    d) A party produces a document for the inspection of the other party before the settlement of the issues.
  10. The consequences of non-compliance with the order to answer interrogatories or for discovery or inspection of documents have been dealt with under
    a) Order 11 Rule 17of the Code of Civil Procedure
    b) Order 11 Rule 19of the Code of Civil Procedure
    c) Order 11 Rule 20 of the Code of Civil Procedure
    d) Order 11 Rule 21 of the Code of Civil Procedure

                                 

ANSWER 1. B 2. B 3. D 4. D 5. A 6. C 7. C 8. B 9. B 10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!