CRIMINAL MISAPPROPRIATION & BREACH OF TRUST

25
Created on By JudicialDream

CRIMINAL MISAPPROPRIATION & BREACH OF TRUST

1 / 10

1. Dishonest misappropriation of property has been defined under which of the following section?

2 / 10

2. In cases of dishonest misappropriation the initial possession of property is

3 / 10

3. For the offence of dishonest misappropriation of property, the property should be

4 / 10

4. ‘A’ finds a ring lying on the highway, not in the possession of any person. ‘A’ by taking it commits

5 / 10

5. Removal of ornaments from body of one after causing his death is

6 / 10

6. The offence of ‘criminal breach of trust’ is described in which section of IPC?

7 / 10

7. Which one of the following is an essential element of criminal breach of trust?

8 / 10

8. Which one of the following statement correctly defines the offence of “criminal breach of trust”?

9 / 10

9. Under the Indian Penal Code, criminal breach of trust is related to

10 / 10

10. ‘A’ going on a journey, entrusts his Golden plate to ‘A’, till Z shall return. ‘A’ carries the plate to market and sells it. What crime was committed by ‘A’?

Your score is

The average score is 54%

0%

  1. Dishonest misappropriation of property has been defined under which of the following section?
    a) Section 403
    b) Section 404
    c) Section 405
    d) Section 406
  2. In cases of dishonest misappropriation the initial possession of property is
    a) Innocent
    b) Dishonest
    c) Fraudulent
    d) Both (a) and (b)
  3. For the offence of dishonest misappropriation of property, the property should be
    a) Immovable
    b) Movable
    c) Both (a) and (b)
    d) None of the above
  4. ‘A’ finds a ring lying on the highway, not in the possession of any person. ‘A’ by taking it commits
    a) Theft
    b) Criminal breach of trust
    c) Criminal misappropriation
    d) No offence
  5. Removal of ornaments from body of one after causing his death is
    a) Theft
    b) Robbery
    c) Cheating
    d) Criminal Misappropriation
  6. The offence of ‘criminal breach of trust’ is described in which section of IPC?
    a) Section 404
    b) Section 405
    c) Section 406
    d) Section 407
  7. Which one of the following is an essential element of criminal breach of trust?
    a) Contractual relationship
    b) Property must be movable
    c) Transfer of possession
    d) Taking possession of the property of fraudulent means
  8. Which one of the following statement correctly defines the offence of “criminal breach of trust”?
    a) Whoever is entrusted with the dominion of property, dishonestly converts it as his property is guilty of criminal breach of trust
    b) Whoever dishonestly misappropriates any property for his own use, is guilty of criminal breach of trust
    c) Whoever uses any movable property in violation of law or legal contract commits criminal breach of trust
    d) None of the above
  9. Under the Indian Penal Code, criminal breach of trust is related to
    a) Movable property only
    b) Immovable property only
    c) Both movable and immovable property
    d) None of the above
  10. ‘A’ going on a journey, entrusts his Golden plate to ‘A’, till Z shall return. ‘A’ carries the plate to market and sells it. What crime was committed by ‘A’?
    a) Theft
    b) Criminal breach of trust
    c) Criminal misappropriation
    d) Cheating

ANSWER 1. A 2. A 3. B 4. C 5. D 6. B 7. C 8. A 9. C 10. B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!