MAINTENANCE

0
Created on By JudicialDream™

MAINTENANCE

1 / 10

1. Maintenance under Section 125 of CrPC can be claimed

2 / 10

2. No wife shall be entitled to receive maintenance from her husband under section 125 CrPC, if

3 / 10

3. Under section 125 of the Code of Criminal Procedure, a magistrate

4 / 10

4. Under section 125 of the Code of Criminal Procedure, the parents can claim maintenance from their

5 / 10

5. Amount of maintenance under section 125 of CrPC is

6 / 10

6. In which of the following cases, it was held by the Supreme Court that Sec. 125 of Cr.P.C. was applicable to all irrespective of their religion?

7 / 10

7. Who can pass the Order of maintenance under provision of Section 125 of CrPC?

8 / 10

8. Maintenance under section 125 of CrPC cannot be claimed by

9 / 10

9. Proceedings under section 125 of CrPC can be instituted

10 / 10

10. Monthly allowance or the interim monthly allowance can be altered, as provided under

Your score is

The average score is 0%

0%

  1. Maintenance under Section 125 of CrPC can be claimed
    a) By a legally wedded wife during the subsistence of marriage
    b) By a divorced wife who has not remarried
    c) Both (a) and (b)
    d) Only (a)
  2. No wife shall be entitled to receive maintenance from her husband under section 125 CrPC, if
    a) She is living in adultery
    b) She has obtained divorce from her husband and has not remarried
    c) She refused to live with her husband on the ground that he keeps a mistress
    d) She is unable to maintain herself
  3. Under section 125 of the Code of Criminal Procedure, a magistrate
    a) Has the power to grant interim maintenance and the expenses of the proceedings
    b) Has no power to grant interim maintenance and the expenses of the proceedings
    c) Has power to grant interim maintenance but no power to grant expenses of the proceedings
    d) Has no power to grant interim maintenance but has the power to grant expenses of the proceedings
  4. Under section 125 of the Code of Criminal Procedure, the parents can claim maintenance from their
    a) Son
    b) Daughter
    c) Stepson
    d) Both son and daughter
  5. Amount of maintenance under section 125 of CrPC is
    a) Limited to Rs.500 per month
    b) Limited to Rs.1000 per month
    c) Limited to Rs.5000 per month
    d) Without any limit
  6. In which of the following cases, it was held by the Supreme Court that Sec. 125 of Cr.P.C. was applicable to all irrespective of their religion?
    a) Mohd. Umar Khan v. Gulshan Begum
    b) Mohd. Ahmed Khan v. Shah Bano Begum
    c) Saira Banu v. A.M. Abdul
    d) Noor Saba Khatoon v. Mohd. Quasim
  7. Who can pass the Order of maintenance under provision of Section 125 of CrPC?
    a) District Judge
    b) Chief Judicial Magistrate
    c) First Class Judicial Magistrate
    d) None of the above
  8. Maintenance under section 125 of CrPC cannot be claimed by
    a) Legitimate or illegitimate minor child
    b) A married daughter having attained majority
    c) Father or mother
    d) All of the above
  9. Proceedings under section 125 of CrPC can be instituted
    a) Where the wife is residing on the date of the application
    b) Where the husband resides or is residing on the date of the application
    c) Where the husband and the wife last resided
    d) Either (a) or (b) or (c)
  10. Monthly allowance or the interim monthly allowance can be altered, as provided under
    a) Section 125(3) of CrPC
    b) Section 126 of CrPC
    c) Section 127 of CrPC
    d) Section 128 of CrPC

ANSWER 1. C 2. A 3. A 4. D 5. D 6. B 7. C 8. B 9. D 10. C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!