Tuesday, May 28, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

CPCPRACTICE MOCK TESTPRELIMSSUBJECT WISE MCQ

FIRST APPEAL

14
Created on By JudicialDream

FIRST APPEAL

1 / 10

1. Right to appeal from an original decree has been laid down under which of the following section?

2 / 10

2. No appeal shall lie , except on a question of law from a decree in any of suit of the nature cognizable by courts of small causes, when the amount or value of the subject matter of the original suit does not exceed:

3 / 10

3. Under section 96 of Civil Procedure Code, an appeal can be preferred against a decree

4 / 10

4. Right to appeal is to be governed by

5 / 10

5. Provisions relating to appeal from original decree are contained in which section of Civil Procedure Code?

6 / 10

6. In how much time, respondent may file cross objections from the day of service of the notice of the hearing of appeal?

7 / 10

7. Which of the following is a power of the Appellate Court?

8 / 10

8. Which of the following can file an appeal?

9 / 10

9. Which rule of Order 41 of Civil Procedure Code provides for admitting additional evidence in appellate court?

10 / 10

10. Which of the following acts an appellate court cannot do in relation to an original decision?

Your score is

The average score is 62%

0%

  1. Right to appeal from an original decree has been laid down under which of the following section?
    a) Section 95 of CPC
    b) Section 96 of CPC
    c) Section 97 of CPC
    d) Section 98 of CPC
  2. No appeal shall lie , except on a question of law from a decree in any of suit of the nature cognizable by courts of small causes, when the amount or value of the subject matter of the original suit does not exceed:
    a) Rs. 3000
    b) Rs. 5000
    c) Rs. 10000
    d) Rs. 12000
  3. Under section 96 of Civil Procedure Code, an appeal can be preferred against a decree
    a) By the parties to the suit
    b) By strangers/third parties generally
    c) By the strangers to the suit with the leave of the court
    d) All of the above
  4. Right to appeal is to be governed by
    a) The law prevailing at the time of pronouncement of judgment
    b) The law prevailing at the time of institution of the suit
    c) The law prevailing on the last day of limitation for filing an appeal
    d) The law prevailing on the date of appeal
  5. Provisions relating to appeal from original decree are contained in which section of Civil Procedure Code?
    a) Order XLI
    b) Order XLII
    c) Order XLIII
    d) Order XLVII
  6. In how much time, respondent may file cross objections from the day of service of the notice of the hearing of appeal?
    a) 15 days
    b) One month
    c) 45 days
    d) Two months
  7. Which of the following is a power of the Appellate Court?
    a) To remand the case
    b) To take additional evidence
    c) To determine the case finally
    d) All of the above
  8. Which of the following can file an appeal?
    a) Any party to the suit adversely affected by the decree
    b) The legal representative of a deceased party
    c) An auction purchaser
    d) All of the above
  9. Which rule of Order 41 of Civil Procedure Code provides for admitting additional evidence in appellate court?
    a) Rule 26
    b) Rule 26A
    c) Rule 27
    d) Rule 28
  10. Which of the following acts an appellate court cannot do in relation to an original decision?
    a) To confirm it
    b) To reverse it
    c) To erase it
    d) To vary it

ANSWER 1. B 2. C 3. A 4. B 5. A 6. B 7. D 8. D 9. C 10. C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!