Saturday, April 20, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

CPCPRACTICE MOCK TESTSUBJECT WISE MCQ

PLAINT

  1. The provision for the institution of suit is given in which of the following sections of the code?
    a) Sec. 25
    b) Sec. 26
    c) Sec. 27
    d) Sec. 28
  2. A plaint has to be presented in
    a) Single copy
    b) Duplicate
    c) Triplicate
    d) None of the above
  3. Which order of the CPC lays down the detailed rules regarding the plaint?
    a) Order 4
    b) Order 5
    c) Order 6
    d) Order 7
  4. A plaint need not contain
    a) Name, description and place of residence of the defendant
    b) Prayer clause
    c) Cause of action
    d) Name of the pleader
  5. Where a plaint is not filed in duplicate, it is liable to be
    a) Rejected
    b) Returned
    c) Either A or B
    d) Non of the above
  6. Order 7 Rule 10 provides for
    a) Admission of plaint
    b) Return of plaint
    c) Rejection of plaint
    d) Document relied on in Plaint
  7. After rejection of plaint, whether the plaintiff can institute fresh suit on the same cause of action
    a) Can institute another suit
    b) Cannot institute another suit
    c) Can institute with the permission of the High Court
    d) None of the above
  8. Where a plaintiff sues upon a document in his power of possession, he must produce it or a copy thereof
    a) Along with the paint
    b) At the time of giving of evidence
    c) When ordered by the court
    d) At the time of framing of issues
  9. Which one of the following is a newly added ground for rejection of a plaint under O. 7, R. 11 of CPC?
    a) Barred by any law
    b) Plaint not filed in duplicate
    c) Undervaluation of relief claimed
    d) Non disclosure of cause of action
  10. A plaint can be rejected
    a) Under Order VII, Rule 10 of CPC
    b) Under Order VII, Rule 11 of CPC
    c) Under Order VII, Rule 12 of CPC
    d) Under Order VII, Rule 13 of CPC

Answer 1. B 2. B 3. D 4. D 5. A 6. B 7. A 8. A 9. B 10. B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!