POWER OF CRIMINAL COURTS

13
Created on By JudicialDream™

POWER OF CRIMINAL COURTS

1 / 10

1. Under Criminal Procedure Code, 1973 which of the following courts can try a murder case

2 / 10

2. In the Code of Criminal Procedure, 1973 provisions for jurisdiction in case of juveniles have been made under 

3 / 10

3. A Chief Judicial Magistrate may pass a 

4 / 10

4. A Metropolitan Magistrate may pass a sentence upto

5 / 10

5. Under Cr.P.C., when the offence is punishable with both imprisonment and fine a sentence of imprisonment for non-payment of fine shall not exceed

6 / 10

6. In cases of conviction of a person of several offences at one trial, in no case shall such person be sentenced to imprisonment for a longer period than

7 / 10

7. Under section 29(2) of the Code of Criminal Procedure, the Court of a Magistrate of the first class may pass a sentence of imprisonment for a term not exceeding three years or of fine not exceeding ______ or both

8 / 10

8. Under Section 27 of the Criminal Procedure Code, the age of juvenile is

9 / 10

9. What sentence an Assistant Sessions Judge may award?

10 / 10

10. If an accused at one trial is convicted of and punished with imprisonment in two offences, under section 31 of the Code of Criminal Procedure, 1973; the imprisonments in the absence of any specific direction of the court, will run

Your score is

The average score is 60%

0%

  1. Under Criminal Procedure Code, 1973 which of the following courts can try a murder case
    a) Chief Judicial Magistrate
    b) Session Judge
    c) Magistrate First class
    d) All of the above
  2. In the Code of Criminal Procedure, 1973 provisions for jurisdiction in case of juveniles have been made under
    a) Section 25
    b) Section 26
    c) Section 27
    d) Section 28
  3. A Chief Judicial Magistrate may pass a
    a) Sentence of imprisonment not exceeding seven years
    b) Sentence of imprisonment exceeding seven years
    c) Sentence for life imprisonment
    d) Death Sentence
  4. A Metropolitan Magistrate may pass a sentence upto
    a) 3 years
    b) 5 years
    c) 7 years
    d) 10 years
  5. Under Cr.P.C., when the offence is punishable with both imprisonment and fine a sentence of imprisonment for non-payment of fine shall not exceed
    a) One half of the maximum term of imprisonment fixed for the offence
    b) One third of the maximum term of imprisonment fixed for the offence
    c) One fourth of the maximum term of imprisonment fixed for the offence
    d) Maximum term of imprisonment fixed for the offence
  6. In cases of conviction of a person of several offences at one trial, in no case shall such person be sentenced to imprisonment for a longer period than
    a) 10 years
    b) 14 years
    c) 20 years
    d) 25 years
  7. Under section 29(2) of the Code of Criminal Procedure, the Court of a Magistrate of the first class may pass a sentence of imprisonment for a term not exceeding three years or of fine not exceeding __ or both
    a) Five thousand rupees
    b) Seven thousand rupees
    c) Ten thousand rupees
    d) Fifteen thousand rupees
  8. Under Section 27 of the Criminal Procedure Code, the age of juvenile is
    a) 14 years
    b) 16 years
    c) 18 years
    d) None of the above
  9. What sentence an Assistant Sessions Judge may award?
    a) Life imprisonment
    b) Upto fourteen years
    c) Upto twenty years
    d) Any sentence authorised by law except a sentence of death or of imprisonment for life or of imprisonment for a term exceeding ten years
  10. If an accused at one trial is convicted of and punished with imprisonment in two offences, under section 31 of the Code of Criminal Procedure, 1973; the imprisonments in the absence of any specific direction of the court, will run
    a) Consecutively
    b) Concurrently
    c) Consecutively as per direction of Jail authorities
    d) Concurrently as per direction of Jail authorities

Answer 1. B 2. C 3. A 4. A 5. C 6. B 7. C 8. B 9. D 10. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!