MUTA MARRIAGE

  1. In Muslim law, muta marriage is
    (A) A temporary marriage
    (B) A marriage for a fixed period
    (C) Marriage recognised under Shia law only
    (D) All of the above
  2. Muta marriage is valid in
    (A) Sunni
    (B) Shia
    (C) Shia and Sunni
    (D) None of the above
  3. A Muslim woman can contract a muta marriage with a
    (A) Fire-worshipper
    (B) Kitabi
    (C) Mohammedan
    (D) Either (A) or (B) or (C)
  4. A valid muta marriage must
    (A) prescribe the period of cohabitation
    (B) specify the dower
    (C) both (A) and (B)
    (D) either (A) or (B)
  5. The main incidents of the muta marriage are:
    (A) Wife is not entitled to maintenance.
    (B) Husband does not have a right of divorce but he can terminate the union earlier by making โ€œa gift of the termโ€.
    (C) No mutual rights of inheritance created between the spouses, but children considered legitimate and capable of inheriting from both parents.
    (D) All of the above
  6. A muta marriage can be dissolved
    (A) ipso facto by the efflux of the period
    (B) by death
    (C) by hiba-e-muddat
    (D) either (A) or (B) or (C)
  7. In a muta marriage, a Muslim wife
    (A) has a right to leave the husband before the expiry of the term.
    (B) has a right to leave the husband before the expiry of the term only with the permission of the Qazi.
    (C) has a right to leave the husband before the expiry of the term only with the permission of the court.
    (B) has no right to leave the husband before the expiry of the term
  8. If muta marriage is consummated, the wife is entitled to
    (A) Full dower
    (B) Half dower
    (C) Double dower
    (D) no dower
  9. If muta marriage is not consummated, the wife is entitled to
    (A) Full dower
    (B) Half dower
    (C) Double dower
    (D) One-third dower
  10. If the wife puts to an end the muta marriage by way of hiba-e- muddat
    (A) wife is entitled to half dower
    (B) wife is entitled to full dower
    (C) wife is entitled to double dower
    (D) Husband has a right to deduct the proportionate part of the dower for the unexpired period.
  11. On the expiry of the term of muta marriage the wife is
    (A) bound to observe the iddat if the marriage has been consummated
    (B) bound to observe iddat if the marriage has not been consummated
    (C) bound to observe iddat irrespective of whether the marriage has been consummated or not.
    (D) not bound to observe iddat.

ANSWER 1. (D) 2. (B) 3. (C) 4. (C) 5. (D) 6. (D) 7. (A) 8. (A) 9. (B) 10. (A) 11. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!