Saturday, April 20, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

GENERAL STUDIESPOLITY

PREAMBLE

  
  1. The term socialist was added in the Preamble by which Amendment?
    (A) 40th
    (B) 41st
    (C) 42nd
    (D) 43rd
  2. Apart from the word socialist which other words were added in the constitution in the year 1976?
    (A) Secular
    (B) Integrity
    (C) Unity
    (D) Both A & B
  3. Under the Indian Constitution people are
    sovereign because the preamble begins with the words

    (A) Democratic India
    (B) We the people of India
    (C) Democratic India
    (D) Republic of people
  4. Which of the following liberty is embodied in the constitution?
    (A) Liberty of thought
    (B) Liberty of expression
    (C) Economic liberty
    (D) Both A & B
  5. _ is the soul of the Constitution
    (A) Fundamental rights
    (B) Fundamental duties
    (C) Preamble
    (D) None of the above
  6. Who called the Preamble a Sacred Document of our Constitution?
    (A) B R Ambedkar
    (B) Mahatma Gandhi
    (C) Lord Deming
    (D) Jawaharlal Lal Nehru
  7. The Supreme Court in which of the following
    cases termed the Preamble as part of the One Basic Structure of the Constitution?

    (A) A K Gopalan case
    (B) Re Berubari case
    (C) Keshavananda Bharti case
    (D) Raj Narain case
  8. Which of the following sequence is correct?
    (A) Socialist, republic, democratic, soverign,
    secular
    (B) Secular, socialist, republic , democratic,
    sovereign
    (C) Sovereign, socialist, secular, democratic,
    republic
    (D) None of the above
  9. How many times the Preamble has been
    amended?

    (A) Two
    (B) Three
    (C) Never
    (D) One
  10. Is it possible to amend the Preamble?
    (A) Yes
    (B) No
    (C) Depends
    (D) Only Supreme court can do so
       

ANSWER 1 C 2 D 3 B 4 D 5 C 6 A 7 C 8 C 9 D 10 A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!