CULPABLE HOMICIDE

9
Created on By JudicialDream

CULPABLE HOMICIDE

1 / 10

1. Which section of the Indian Penal Code defines culpable homicide?

2 / 10

2. Under section 299 of the Indian Penal Code, culpable homicide is causing death

3 / 10

3. The mens rea required for culpable homicide is

4 / 10

4. For culpable homicide, the connection between the act and death caused must be

5 / 10

5. Once it is clearly established that an act was a deliberate act and was not the result of accident, rashness and negligence, it is obvious that the offence would be

6 / 10

6. Causing the death of child in the mother’s womb is not homicide as provided under

7 / 10

7. ‘A’ a priest, beats a boy for curing him from evil spirit. The boy dies. ‘A’ is liable for

8 / 10

8. Causing death of a child in mother’s womb is

9 / 10

9. ‘A’ lays stick and turf over a pit with the intention of thereby causing death, or with the knowledge, that death is likely to be thereby caused. ‘Z' believing the ground to be firm, treads on it, falls in and is killed. ‘A’ has committed the offence of

10 / 10

10. Which of the following is a leading case in which the points of distinction between Culpable homicide and Murder are best illustrated?

Your score is

The average score is 60%

0%

  1. Which section of the Indian Penal Code defines culpable homicide?
    a) Section 299
    b) Section 300
    c) Section 301
    d) Section 302
  2. Under section 299 of the Indian Penal Code, culpable homicide is causing death
    a) With the intention of causing such bodily injury as is likely to cause death
    b) With the knowledge that it is likely, by such act, to cause death
    c) With the intention of causing death
    d) All of the above
  3. The mens rea required for culpable homicide is
    a) Intention
    b) Knowledge
    c) Negligence
    d) Either (a) or (b)
  4. For culpable homicide, the connection between the act and death caused must be
    a) Indirect
    b) Direct
    c) Circumstantial
    d) Either (a) or (b)
  5. Once it is clearly established that an act was a deliberate act and was not the result of accident, rashness and negligence, it is obvious that the offence would be
    a) Murder
    b) Culpable homicide
    c) Grievous hurt
    d) No offence
  6. Causing the death of child in the mother’s womb is not homicide as provided under
    a) Section 299 Explanation I
    b) Section 299 Explanation II
    c) Section 299 Explanation III
    d) Section 299 Explanation IV
  7. ‘A’ a priest, beats a boy for curing him from evil spirit. The boy dies. ‘A’ is liable for
    a) Culpable homicide
    b) Attempt to murder
    c) Murder
    d) Grievous hurt
  8. Causing death of a child in mother’s womb is
    a) Always homicide
    b) Culpable homicide
    c) Culpable homicide if any part of such child has been brought forth, though the child may not have breathed or been completely born.
    d) None of the above
  9. ‘A’ lays stick and turf over a pit with the intention of thereby causing death, or with the knowledge, that death is likely to be thereby caused. ‘Z’ believing the ground to be firm, treads on it, falls in and is killed. ‘A’ has committed the offence of
    a) Homicide
    b) Culpable homicide
    c) Death by rash and negligent act
    d) Murder
  10. Which of the following is a leading case in which the points of distinction between Culpable homicide and Murder are best illustrated?
    a) R v. Prince
    b) R v. Taylor
    c) R v. Govinda
    d) None of the above

Answer 1. A 2. D 3. D 4. B 5. B 6. C 7. A 8. C 9. B 10. C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!