Tuesday, June 18, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

CPCPRACTICE MOCK TESTSUBJECT WISE MCQ

PLEADING

     
  1. Under which of the following rule pleading has been defined?
    a) Order VI Rule 1 of CPC
    b) Order VI Rule 2 of CPC
    c) Order VIII Rule 1 of CPC
    d) Order VIII Rule 2 of CPC
  2. Pleading means
    a) Plaint only
    b) Plaint and written statement
    c) Written statement
    d) Plaint, written statement and replication
  3. Pleading must state
    a) Law
    b) Facts
    c) Evidence
    d) None of the above
  4. Which of the following must be stated in the pleadings
    a) Facta probanda
    b) Facta probantia
    c) Both (a) and (b)
    d) None of the above
  5. Which of the following legal pleas need not be pleaded?
    a) Res Judicata
    b) Limitation
    c) Estoppel
    d) None of the above
  6. Under Order VI Rule 15 of CPC, pleadings must be verified by
    a) All the parties
    b) Any one of the parties
    c) All the parties if there are more than one or anyone of the parties
    d) Only (a) and not (b)
  7. Pleadings can be amended or altered
    a) Under Order VI Rule 10 of CPC
    b) Under Order VI Rule 16 of CPC
    c) Under Order VI Rule 17 of CPC
    d) Under Order VI Rule 18 of CPC
  8. Pleading can be amended
    a) Before settlement of issues
    b) After settlement of issues
    c) Before conclusion of plaintiff evidence if plaintiff wants to amend the plaint
    d) At any stage of the proceedings
  9. Amendment in pleading shall be effective
    a) From the date of the application
    b) From the date of the pleading
    c) From the date of the order of amendment
    d) Either (b) or (c)
  10. Pleadings can be amended
    a) Before the trial court
    b) Before the first appellate court
    c) Before the second appellate court
    d) All of the above
  

ANSWER 1. A 2. B 3. B 4. A 5. D 6. C 7. C 8. D 9. B 10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!