PROCESSES TO COMPEL APPEARANCE

1
Created on By JudicialDream™

PROCESSES TO COMPEL APPEARANCE

1 / 10

1. A summon issued by a court must be in

2 / 10

2. Summons of court can be served by

3 / 10

3. Under Code of Criminal Procedure substituted service of summons can be made

4 / 10

4. Under section 77 of CrPC, a warrant of arrest may be executed 

5 / 10

5. Under which section of the Criminal Procedure Code, court can issue proclamation for declaring a person absconder?

6 / 10

6. Under section 83(1)(a) of the Code of Criminal Procedure, the court may 

7 / 10

7. Period of appearance for proclamation issued under Section 82 of Cr.P.C. is not less than

8 / 10

8. A proclaimed person whose property has been attached can claim the property or the sale proceeds on appearance within

9 / 10

9. Attachment of land paying revenue to the State Government of a person absconding shall be made

10 / 10

10. Under the Code of Criminal Procedure 1973 the Court is empowered to summon any person as a witness

Your score is

The average score is 70%

0%

  1. A summon issued by a court must be in
    a) Writing
    b) Duplicate
    c) Signed by the presiding officer of the Court or other officer as directed by the High Court
    d) All of the above
  2. Summons of court can be served by
    a) Public servant
    b) A police officer only
    c) An officer of the court
    d) Either (a) or (b) or (c)
  3. Under Code of Criminal Procedure substituted service of summons can be made
    a) By courier
    b) By affixing summons on the house
    c) By a registered post
    d) None of the above
  4. Under section 77 of CrPC, a warrant of arrest may be executed
    a) At any place in India
    b) At any place within the state
    c) Within the local jurisdiction of court issuing warrant
    d) Within the jurisdiction of District Court
  5. Under which section of the Criminal Procedure Code, court can issue proclamation for declaring a person absconder?
    a) Section 81
    b) Section 82
    c) Section 83
    d) Section 84
  6. Under section 83(1)(a) of the Code of Criminal Procedure, the court may
    a) Order proclamation for person absconding before attaching property
    b) Order attachment of property of person absconding after proclamation
    c) Order proclamation and attachment simultaneously
    d) Order proclamation and attachment separately
  7. Period of appearance for proclamation issued under Section 82 of Cr.P.C. is not less than
    a) 10 days
    b) 15 days
    c) 30 days
    d) 45 days
  8. A proclaimed person whose property has been attached can claim the property or the sale proceeds on appearance within
    a) Six months pf attachment
    b) One year of attachment
    c) Two years of attachment
    d) Three years of attachment
  9. Attachment of land paying revenue to the State Government of a person absconding shall be made
    a) Through Collector of the district where land is situated
    b) By taking possession
    c) By appointing a receiver
    d) By any other means deemed fit
  10. Under the Code of Criminal Procedure 1973 the Court is empowered to summon any person as a witness
    a) Only at the stage of inquiry and trial
    b) Only at the stage of trial
    c) Only at the stage of inquiry or other proceeding
    d) At any stage of inquiry, trial or other proceeding

Answer 1. D 2. D 3. B 4. A 5. B 6. B 7. C 8. C 9. A 10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!