Monday, June 24, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

IPCPRACTICE MOCK TESTSUBJECT WISE MCQ

COMMON INTENTION

  1. Section 34 of the Indian Penal Code deals with
    a) Common object
    b) Common knowledge
    c) Common intention
    d) Criminal intention
  2. Under section 34 of IPC, Common intention implies
    a) Pre-arranged planning
    b) Common design for common object
    c) Similar intention
    d) Presence of common knowledge
  3. Which of the following is an ingredient of section 34 of the Indian Penal Code?
    a) A criminal act must be done by several persons
    b) Act must be done in furtherance of common intention of all
    c) There must be participation of all in furtherance of common intention
    d) All of the above
  4. Section 34 of the Indian Penal Code
    a) Embodies a rule of common rule
    b) Embodies the principle of vicarious liability
    c) Provides for strict liability
    d) Does not create any substantive offence but is only a rule of evidence and lays down the principle of joint criminal liability
  5. Section 34 of IPC recognises one out of the following principles of criminal jurisprudence?
    a) Principle of strict liability
    b) Principle of absolute liability
    c) Principle of joint liability
    d) None of the above
  6. The principle of common intention applies only when
    a) At least 3 persons involved
    b) At least 2 persons involved
    c) At least 1 person involved
    d) None of the above
  7. When a criminal act is done by several persons in furtherance of common intention of all
    a) Each of such person is liable according to his guilt
    b) Each of such person is liable for that act
    c) Each of such person is liable for that act in the same manner as if it were done by him alone
    d) None of the above
  8. In which of the following cases the Privy Council examined the scope and ambit of section 34 of the Indian Penal Code
    a) Kottaya v. Emperor
    b) Pakala Narayan Swamy v. Emperor
    c) Barendra Kumar Ghosh v. Emperor
    d) All of the above
  9. Which case is popularly known as the โ€˜Indus river caseโ€™?
    a) Mehboob Shah v. Emperor
    b) Pandurang Rao v. State of Hyderabad
    c) Ramnath v. State
    d) Kottaya v. Emperor
  10. To impose joint liability under Section 34 of Indian Penal Code, the prosecution needs to prove
    a) Same intention
    b) Similar intention
    c) Common knowledge
    d) Common intention

Answer

  1. C
  2. A
  3. D
  4. D
  5. C
  6. B
  7. C
  8. C
  9. A
  10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!