EXPERT OPINION

27
Created on By JudicialDream

EXPERT OPINION

1 / 10

1. Under which of the following section of Indian Penal Code, the expert opinion is relevant?

2 / 10

2. The opinion of expert is not relevant

3 / 10

3. Who among the following is an expert under the Indian Evidence Act?

4 / 10

4. Opinion of an expert under section 45 of Evidence Act

5 / 10

5. Under Indian Evidence Act, the subject matters on which opinion of experts is relevant are

6 / 10

6. The opinion of examiner of electronic evidence is a relevant fact under which provision of the Indian Evidence Act?

7 / 10

7. When the court has to form opinion as to the electronic signature of any person, the opinion of the ______ is a relevant fact.

8 / 10

8. Under which section of Indian Evidence Act, the opinion relating to relationship is relevant?

9 / 10

9. Which one of the following sections of the Indian Evidence Act makes relevant opinions as to existence of custom?

10 / 10

10. The following is not the exception of the rule of hearsay

Your score is

The average score is 73%

0%

  1. Under which of the following section of Indian Penal Code, the expert opinion is relevant?
    a) Section 43
    b) Section 44
    c) Section 45
    d) Section 46
  2. The opinion of expert is not relevant
    a) On a point of Indian law
    b) On a point of foreign law
    c) On matters of science
    d) On handwriting or finger impressions
  3. Who among the following is an expert under the Indian Evidence Act?
    a) Ballistic Expert
    b) Fingerprint Expert
    c) Hand-writing Expert
    d) All of the above
  4. Opinion of an expert under section 45 of Evidence Act
    a) Is a conclusive proof
    b) Is not a conclusive proof
    c) Is supportive and corroborative in nature
    d) Is not admissible
  5. Under Indian Evidence Act, the subject matters on which opinion of experts is relevant are
    a) Science
    b) Foreign law
    c) Finger impressions
    d) All of the above
  6. The opinion of examiner of electronic evidence is a relevant fact under which provision of the Indian Evidence Act?
    a) Section 45A
    b) Section 46A
    c) Section 47A
    d) Section 48A
  7. When the court has to form opinion as to the electronic signature of any person, the opinion of the __ is a relevant fact.
    a) Expert on cyber law
    b) Expert on electronic signature
    c) Certifying authority
    d) None of the above
  8. Under which section of Indian Evidence Act, the opinion relating to relationship is relevant?
    a) Section 45
    b) Section 46
    c) Section 48
    d) Section 50
  9. Which one of the following sections of the Indian Evidence Act makes relevant opinions as to existence of custom?
    a) Section 47
    b) Section 48
    c) Section 49
    d) Section 50
  10. The following is not the exception of the rule of hearsay
    a) Res gestae
    b) Confession
    c) Medical’s Expert Opinion
    d) Dying Declaration

ANSWER 1. C 2. A 3. D 4. C 5. D 6. A 7. C 8. D 9. B 10. C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!