Sunday, May 26, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

IPCPRACTICE MOCK TESTPRELIMSSUBJECT WISE MCQ

RAPE

32
Created on By JudicialDream

RAPE

1 / 10

1. Section 376 of the Indian Penal Code deals with the offence of

2 / 10

2. The essential ingredient of the offence of rape is

3 / 10

3. Sexual intercourse by a man with his own wife is rape if wife is below

4 / 10

4. In which of the following cases, it was held by the Supreme Court that if a person commits sexual intercourse with a woman on the basis of false promise of marriage, then in such a case, he will be held liable under section 376 of the Indian Penal Code, 1860

5 / 10

5. When a man has sexual intercourse with a woman it will be rape if _

6 / 10

6. In which of the following cases, there is no rape under section 375 of IPC?

7 / 10

7. The minimum punishment for rape is

8 / 10

8. Section 376A-376D were inserted by the

9 / 10

9. Which of the following section of IPC punishes for causing death or resulting in persistent vegetative state of victim during the commission of offence of Rape?

10 / 10

10. What is correct about rape?

Your score is

The average score is 51%

0%

  1. Section 376 of the Indian Penal Code deals with the offence of
    a) Cruelty
    b) Rape
    c) Bigamy
    d) Unnatural offence
  2. The essential ingredient of the offence of rape is
    a) Against her will
    b) Without her consent
    c) Both (a) and (b)
    d) Only (b)
  3. Sexual intercourse by a man with his own wife is rape if wife is below
    a) 14 years of age
    b) 15 years of age
    c) 16 years of age
    d) 18 years of age
  4. In which of the following cases, it was held by the Supreme Court that if a person commits sexual intercourse with a woman on the basis of false promise of marriage, then in such a case, he will be held liable under section 376 of the Indian Penal Code, 1860
    a) Gopal Saran vs Sita Devi
    b) Raghubanchmani vs State of Kerala
    c) Deepak vs State of Haryana
    d) Sakshi vs Union of India
  5. When a man has sexual intercourse with a woman it will be rape if _
    a) Intercourse with her consent when she is under sixteen years of age
    b) Intercourse without her consent when she is his wife and of fifteen years of age
    c) Intercourse with her consent but she is wife of another man
    d) All of the above
  6. In which of the following cases, there is no rape under section 375 of IPC?
    a) A sexual intercourse with a sleeping woman
    b) A sexual intercourse with an insane/drunk woman
    c) A person, who through impotency or otherwise, is physically incapable of committing rape
    d) A sexual intercourse with a woman of easy virtue, against her wish
  7. The minimum punishment for rape is
    a) Imprisonment for three years
    b) Imprisonment for seven years
    c) Imprisonment for term which shall not be less than ten years
    d) Life imprisonment
  8. Section 376A-376D were inserted by the
    a) Criminal Law (Amendment) Act, 1982
    b) Criminal Law (Amendment) Act, 1983
    c) Criminal Law (Amendment) Act, 1984
    d) Criminal Law (Amendment) Act, 1985
  9. Which of the following section of IPC punishes for causing death or resulting in persistent vegetative state of victim during the commission of offence of Rape?
    a) Section 376A
    b) Section 376B
    c) Section 376C
    d) Section 376D
  10. What is correct about rape?
    a) Penetration is sufficient
    b) Consent is immaterial if she is under 16 years of age
    c) Intercourse by a man with his wife, the wife not being under eighteen years of age, is not rape
    d) All of the above

ANSWER 1. B 2. C 3. D 4. C 5. A 6. C 7. B 8. B 9. A 10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!