Tuesday, June 18, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

HINDU LAWPRACTICE MOCK TESTSUBJECT WISE MCQ

MISCELLANEOUS PROVISIONS OF HMA 1955

  1. Under which of the following section of Hindu Marriage Act, 1955, the provision relating to registration of marriage is given
    (A) Section 7
    (B) Section 8
    (C) Section 10
    (D) Section 12
    (E) Section 16
  2. Registration of a Hindu Marriage under section 8 of Hindu Marriage Act is
    (A) optional
    (B) compulsory
    (C) may be made compulsory by the state Government
    (D) both (A) and (C) are correct
    (E) only (B)
  3. Under section 8 of Hindu Marriage Act, 1955 non-Registration of Marriage will
    (A) affect validity of Marriage
    (B) not affect the Validity of Marriage but calls for imposition of penalty
    (C) neither invalidates the marriage nor calls for imposition of penalty
    (D) makes the marriage void
    (E) makes the marriage voidable
  4. In which of the following cases the Supreme Court has directed the states and the Central Government to make law for compulsory registration of all marriages in India.
    (A) Sameer Ghosh v. Jaya Ghosh
    (B) Neelu Kohli v. Naveen Kohli
    (C) Seema v. Ashwani Kumar
    (D) Lily Thomas v. Union of India
    (E) Savitri Pandey v. Prem Chand Pandey
  5. Bar to entertain a petition for divorce is contained in
    (A) section 14 of Hindu Marriage Act
    (B) section 15 of Hindu Marriage Act
    (C) section 16 of Hindu Marriage Act
    (D) section 17 of Hindu Marriage Act
    (E) section 18 of Hindu Marriage Act
  6. Section 14 of Hindu Marriage Act, 1955
    (A) enables the court to entertain a petition for divorce before the expiry of one year generally puts a bar on entertaining a petition for divorce before the expiry of one year.
    (B) enables the court to entertain a petition for divorce before the expiry of the one year in cases of exceptional hardship to the petitioner or exceptional depravity of the respondent.
    (C) Only (B) and not (A)
    (D) Only (C)
  7. The statutory bar under section 14 of Hindu Marriage Act is imposed on
    (A) Petitions for judicial separation
    (B) Petitions for divorce
    (C) Petition for annulment of Marriage
    (D) Both (A) and (B)
    (E) All the above
  8. Under section 19 of Hindu Marriage Act, 1955 a petition
    in a matrimonial case has to be filed in the place
    (A) where the marriage was solemnised
    (B) at the place where the respondent at the time of the presentation of the plaint resides
    (C) at the place where the parties to the marriage last resided together
    (D) either (A) or (B) or (C)
    (E) all of the above
  9. The procedure under the Hindu Marriage Act is governed by the
    (A) Code of Civil Procedure and the High Court rules
    (B) Procedure laid down under the H. M. Act, 1955
    (C) Both (A) and (B)
    (D) Either (A) or (B)
    (E) Neither (A) nor (B)
  10. Section 22 of Hindu Marriage Act provides for
    (A) Bar to matrimonial relief
    (B) In camera proceedings
    (C) Rule of fair trial
    (D) All of the above
    (E) None of these
  11. Bars to the relief in matrimonial proceedings as provided under section 23 of Hindu Marriage Act, 1955
    (A) Connivance
    (B) Condonation
    (C) Collusion
    (D) All the above
    (E) None of the above
  12. Mark the correct statement
    (A) Under section 23A a counter claim can be filed by
    the respondent
    (B) A counter claim can be filed in respect of a petition for divorce, judicial separation or restitution of conjugal rights
    (C) Grounds of counter claim as laid down under sec. 23A are the petitioner’s adultery, cruelty or desertion
    (D) All of the above
    (E) None of the above
  13. Section 27 of the Act is attracted only when the property presented at or about the time of Marriage is alleged to belong:
    (A) To the wife
    (B) To the Husband
    (C) Jointly to both the spouses
    (D) None of the above
  14. Provision of section 5 of Limitation Act applies to appeal under which section of H. M. Act, 1955
    (A) Section 25
    (B) Section 26
    (C) Section 27
    (D) Section 28
    (E) Section 29
  15. According to the Marriage Laws (Amendment) Act, 2003 every appeal under section 28 of Hindu Marriage Act, 1955 shall be presented within
    (A) 30 days from the date of the decree or order
    (B) 45 days from the date of the decree or order
    (C) 60 days from the date of the decree or order
    (D) 90 days from the date of the decree or order
    (E) 120 days from the date of the decree or order
  16. Power to transfer petitions is provided under which section of Hindu Marriage Act, 1955
    (A) Section 21
    (B) Section 21 A
    (C) Section 21 B
    (D) Section 21 C
  17. Reconciliation is laid down under
    (A) section 23(1) of the H. M. Act, 1955
    (B) section 23(2) of the H. M. Act, 1955
    (C) section 23(3) of the H. M. Act, 1955
    (D) section 23(4) of the H. M. Act, 1955
  18. Trial and disposal of petitions is dealt within
    (A) section 21A of H. M. Act, 1955
    (B) section 21B of H. M. Act, 1955
    (C) section 25 of H. M. Act, 1955
    (D) section 26 of H. M. Act, 1955
    (E) section 27 of H. M. Act, 1955

ANSWER 1. (B) 2. (D) 3. (B) 4. (C) 5. (A) 6. (E) 7. (B) 8. (E) 9. (A) 10. (B) 11. (D) 12. (D) 13. (C) 14. (D) 15. (D) 16. (A) 17. (B) 18. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!