SUIT BY INDIGENT PERSON

  1. Under which provision of the Code, an indigent person can file a suit
    a) Order 33 Rule 1
    b) Order 33 Rule 2
    c) Order 33 Rule 3
    d) Order 33 rule 4
  2. A person is an indigent person within the meaning of Order 33, Rule 1 of CPC, if he is not possessed of
    a) Sufficient means to pay the fee payable to the plaint.
    b) Any means to pay the fee payable on the plaint
    c) Sufficient means for his livelihood
    d) None of the above
  3. Under Order 33 an indigent person is allowed to prosecute any suit in forma pauperis, provided he satisfies certain conditions. Which of the following is not such a condition.
    a) He is not entitled to property worth Rs. 1,000
    b) He is not possessed of sufficient means to enable him to pay the prescribed fee for the plaint in such a suit
    c) He has no sufficient means for his livelihood
    d) He may prevent the application for permission to sue as a pauper either himself or through an authorised agent
  4. The plaintiff is not liable to pay
    a) Any court fees
    b) Fees for appointment of a pleader
    c) Fees for service of any process
    d) All of the above
  5. A permission to sue as a pauper can be withdrawn under O. 33, Rule 9 if
    a) The pauper person is guilty of vexatious/ improper conduct in the course of the suit
    b) The pauper person has paid the court fees
    c) The pauper person has withdrawn the suit
    d) All of the above
  6. In connection with a suit by an indigent person, the suit is deemed to be instituted on the date
    a) When the application for leave to sue as pauper is made
    b) When such application is rejected
    c) When such application is admitted
    d) None of the above
  7. Under which Section/Order of the Civil Procedure Code a Provision is made to provide”free legal services to indigent persons”?
    a) Order XXXIII Rule 18
    b) Order XXXIX Rule 2
    c) Section 115
    d) Section 151
  8. When an indigent person succeeds, the court fee shall be recovered?
    a) Not recoverable
    b) By the state Government
    c) From the plaintiff
    d) From the defendant
  9. What does ‘Pauper suit’ mean?
    a) Suit by third party
    b) Suit by indigent person
    c) Suit by public servant
    d) Suit by legal representatives
  10. Under which Order of CPC, provisions regarding a suit by indigent persons has been given?
    a) Order XXXII(A)
    b) Order XXXII
    c) Order XXXIII
    d) Order XXXIV

Answer

  1. A
  2. A
  3. C
  4. D
  5. A
  6. A
  7. A
  8. B
  9. B
  10. C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!