CRIMINAL COURTS

15
Created on By JudicialDream™

CRIMINAL COURTS

1 / 10

1. Section 6 of the Code of Criminal Procedure provides

2 / 10

2. Judges in Court of Session are appointed by

3 / 10

3. Who is authorised to appoint Public prosecutor for a district?

4 / 10

4. The experience required to be appointed as Special Public Prosecutor

5 / 10

5. The state government may by notification declare any city or town for the purposes of Cr P.C. as a ‘Metropolitan’ whose population

6 / 10

6. What is true about Court of Session?

7 / 10

7. The local jurisdiction of Judicial Magistrate is under the control of

8 / 10

8. Section 25A was inserted in Cr.P.C. by which of the following Amendment Act?

9 / 10

9. Police officer can be appointed as Asst. Public Prosecutor, provided

10 / 10

10. A Public Prosecutor for the High Court is appointed under section 24 of the Code of Criminal Procedure, 1973 by the

Your score is

The average score is 70%

0%

  1. Section 6 of the Code of Criminal Procedure provides
    a) Territorial jurisdiction
    b) Power of magistrate
    c) Classes of criminal courts
    d) Jurisdiction of criminal courts
  2. Judges in Court of Session are appointed by
    a) District Judge
    b) High Court
    c) Supreme Court
    d) Law Minister
  3. Who is authorised to appoint Public prosecutor for a district?
    a) District Judge
    b) District Magistrate
    c) High Court
    d) State Government
  4. The experience required to be appointed as Special Public Prosecutor
    a) 5 years
    b) 7 years
    c) 10 years
    d) 15 years
  5. The state government may by notification declare any city or town for the purposes of Cr P.C. as a ‘Metropolitan’ whose population
    a) Below five lakhs
    b) Exceeds ten lakhs
    c) Below ten lakhs
    d) None of the above
  6. What is true about Court of Session?
    a) It can take cognizance without committal
    b) It cannot take cognizance without committal
    c) It can take cognizance on the recommendation of District Judge
    d) It can take cognizance if the challan is put by the Superintendent of Police
  7. The local jurisdiction of Judicial Magistrate is under the control of
    a) Chief Judicial Magiatrate
    b) State Government
    c) High Court
    d) None of the above
  8. Section 25A was inserted in Cr.P.C. by which of the following Amendment Act?
    a) Cr.P.C. Amendment Act, 1978
    b) Cr.P.C. Amendment Act, 2005
    c) Cr P.C. Amendment Act, 2008
    d) Cr.P.C. Amendment Act, 2009
  9. Police officer can be appointed as Asst. Public Prosecutor, provided
    a) He is below the rank of inspector
    b) He has taken part in investigation
    c) He is in the rank of Superintendent of Police
    d) He is not below the rank of inspector and has not been part of investigation
  10. A Public Prosecutor for the High Court is appointed under section 24 of the Code of Criminal Procedure, 1973 by the
    a) Central Government after consultation with High Court
    b) Central Government without consultation with the High Court
    c) State Government after consultation with the Central Government
    d) State Government or Central Government after consultation with the High Court

Answer 1. C 2. B 3. D 4. C 5. B 6. B 7. A 8. B 9. D 10. D

One thought on “CRIMINAL COURTS

  • July 26, 2022 at 5:39 PM
    Permalink

    It was really nice for law students

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!