Tuesday, May 28, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

IPCPRACTICE MOCK TESTSUBJECT WISE MCQ

ACTUS REUS & MENS REA

  1. Which of the following are the essential ingredients of a crime?
    a) Motive
    b) Actus reus
    c) Mens rea
    d) Both (a) and (b)
  2. In juristic concept _ represents the physical aspect of a crime.
    a) Preparation
    b) Mens rea
    c) Actus reus
    d) Attempt
  3. _ means forbidden by law.
    a) Actus
    b) Reus
    c) Actus reus
    d) None of the above
  4. Actus reus includes
    a) Negative acts
    b) Positive acts
    c) Both (a) and (b)
    d) None of the above
  5. Which of the following elements constitute actus reus?
    a) Human action which is usually termed as conduct
    b) The result of such act, which is designated as injury
    c) Such act prohibited by law
    d) All of the above
  6. In the offence of kidnapping, the actus reus is in respect of
    a) Place
    b) Person
    c) Possession
    d) Time
  7. Mens rea means
    a) Mind of a person
    b) Guilty mind
    c) Guilty person
    d) All of the above
  8. Mark the correct
    a) Actus reus without mens rea is not punishable
    b) Mens rea alone is not punishable unless followed by actus reus
    c) Both (a) and (b)
    d) None of the above
  9. Which of the following expressions are used to denote mens rea in the Indian Penal Code?
    a) Knowingly
    b) Intentionally
    c) Fraudulently
    d) All of the above
  10. The principle of criminal liability โ€˜Actus non facit reum nisi mens sit reaโ€™ means?
    a) The act alone does not amount to guilt, it must be accompanied by a guilty mind
    b) Mens rea alone is punishable unless followed by actus reus
    c) Actus reus without mens rea is punishable
    d) None of the above

ANSWER 1. D 2. B 3. A 4. C 5. D 6. B 7. B 8. C 9. D 10. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!