Tuesday, May 28, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

HINDU LAWPRACTICE MOCK TESTSUBJECT WISE MCQ

CLASS II HEIR SUCCESSION

                             

  1. Heirs in Class II of the schedule have been distributed in
    (A) FIve entries
    (B) Six entries
    (C) Nine entries
    (D) Eleven entries
  2. The order of succession among the heirs in class II of the Schedule as stated in Section 9 of Hindu Succession Act, 1956, is
    (A) Each entry shall take one share each
    (B) First entry excludes all the other entries and so in the order of preference
    (C) All the entries shall take simultaneously
    (D) All the entries mentioned in the
  3. The rule of distribution of property of an intestate among heirs in Class II of the schedule has been provided under
    (A) Section 11 of Hindu Succession Act, 1956
    (B) Section 12 of Hindu Succession Act, 1956
    (C) Section 13 of Hindu Succession Act, 1956
    (D) Section 14 of Hindu Succession Act, 1956\
  4. Who is not a Class I heir under Hindu Succession Act?
    (A) Father
    (B) Mother
    (C) Son
    (D) Wife
  5. Under section 11 of the Hindu Succession Act, 1956, among the class II heirs specified in the Schedule
    (A) All heirs in one category take simultaneously and per capita
    (B) All heirs in one category take only one share
    (C) Heir mentioned first in one category takes one share and excludes the heirs mentioned subsequently in that entry
    (D) Either (B) or (C)
  6. Who amongst the following is a class II heir
    (A) Father
    (B) Fatherโ€™s father, Fatherโ€™s mother
    (C) Sonโ€™s daughterโ€™s son
    (D) Daughterโ€™s Daughterโ€™s son
  7. Reference to brother and sister, in the Schedule do not include references to a brother and sister
    (A) Half blood
    (B) Full blood
    (C) Both (A) and (B)
    (D) Neither (A) nor (B)
  8. Fatherโ€™s widow is a
    (A) Class I heir
    (B) Class II heir
    (C) Agnates
    (D) Cognates
  9. A Hinduโ€™s widow if there are more than one, shall take
    (A) One share each
    (B) One share for all the widows
    (C) One share each to the maximum of two shares if there are more than two widows
    (D) One share each to the maximum of four shares if there are more than four widows.
  10. Where there is any brother or sister by full blood of a Hindu male dying intestate
    (A) The brother or sister by half blood shall take one share in all and divide the same amongst them equally.
    (B) The brother and sister by half blood shall take one share each simultaneously with brother and sister by full blood
    (C) The brother and sister by half blood is excluded.
    (D) The brother by half blood is not excluded but the sister by half blood is excluded.
  11. Section 12 of the Hindu Succession Act, provides for
    (A) Order of Succession among agnates and cognates
    (B) Order of Succession in case of Hindu females
    (C) Order of Succession among heirs of female Hindu
    (D) Both (B) and (C)
  12. Where a Hindu male dies intestate leaving behind an ascendant agnate, a descendant agnate and a collateral agnate, their order of succession on preference basis shall be
    (A) Descendant, Collateral, Ascendant
    (B) Descendant, Ascendant, Collateral
    (C) Ascendant, Descendant, Collateral
    (D) Ascendant, Collateral, Descendant
  13. A Hindu dies intestate leaving behind two sons, one daughter and widow. His property shall devolve upon
    (A) Sons only
    (B) Sons and daughter
    (C) Sons, Daughter and widow
    (D) Widow only
  14. Mark the correct answers
    (A) A Hindu widow if there are more than one, shall take one share for all the widows
    (B) The surviving sons, daughters and the mother o the Hindu dying intestate shall take one share each
    (C) The heirs of the branches o predeceased son/ daughter of a Hindu dying intestate shall take one share s each branch
    (D) None of the above
  15. Which of the following rules are true and correct regarding order of succession among agnates and cognates?
    (A) Of two heirs, the one who has fewer or no degrees or ascent is preferred
    (B) Where the number of degrees of ascent is the same or none, that heir is preferred who has fewer or no degree of descent
    (C) Neither heir is entitled to be preferred to the other.
    (D) All of the above

                               

ANSWER 1. C 2. B 3. A 4. A 5. A 6. D 7. D 8. B 9. B 10. C 11. A 12. B 13. C 14. D 15. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!