Tuesday, May 28, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

IPCPRACTICE MOCK TESTPRELIMSSUBJECT WISE MCQ

PUNISHMENT

  1. How many kinds of punishment are provided in section 53 of IPC?
    a) Four
    b) Five
    c) Six
    d) Seven
  2. In the case of sentence of death, power to suspend, remit or commute is conferred upon
    a) Central Government
    b) State Government
    c) State as well as Central Government
    d) None of the above
  3. Under the Indian Penal Code, power of commutation of death sentence is vested in
    a) The Governor of state
    b) The president of India
    c) The appropriate Government
    d) All of the above
  4. Where no sum is expressed to which a fine may extend under IPC in such a case, the amount of fine to which the offender is liable is
    a) Upto Rs. 1000
    b) Unlimited but not excessive
    c) Up to the power of magistrate sentencing
    d) All of the above
  5. Under IPC which one of the following sections makes provision of solitary Confinement?
    a) Section 73
    b) Section 74
    c) Section 75
    d) Section 76
  6. For how long, in a whole, a convicted person for a crime be kept in solitary confinement?
    a) Three months
    b) Six months
    c) One year
    d) Three year
  7. Imprisonment for life means, imprisonment for
    a) 10 years
    b) 14 years
    c) 21 years
    d) Whole of the remaining year
  8. Under which section of the IPC, appropriate Government may commute the punishment of imprisonment for life?
    a) Section 52
    b) Section 53
    c) Section 54
    d) Section 55
  9. When the offence is punishable with imprisonment as well as fine, maximum term of imprisonment that can be awarded in default of payment of fine shall not exceed
    a) One half
    b) One fourth
    c) One eighth
    d) One sixth
  10. Under section 64 of the Indian Penal Code a sentence of imprisonment for non-payment of fine shall
    a) Be concurrent of any other imprisonment
    b) Be in excess of any other imprisonment to which an offender has been sentenced
    c) Not be in excess of any other imprisonment
    d) None of the above
5
Created on By JudicialDream

PUNISHMENT

1 / 10

1. How many kinds of punishment are provided in section 53 of IPC?

2 / 10

2. In the case of sentence of death, power to suspend, remit or commute is conferred upon

3 / 10

3. Under the Indian Penal Code, power of commutation of death sentence is vested in

4 / 10

4. Where no sum is expressed to which a fine may extend under IPC in such a case, the amount of fine to which the offender is liable is

5 / 10

5. Under IPC which one of the following sections makes provision of solitary Confinement?

6 / 10

6. For how long, in a whole, a convicted person for a crime be kept in solitary confinement?

7 / 10

7. Imprisonment for life means, imprisonment fora) 10 years

8 / 10

8. Under which section of the IPC, appropriate Government may commute the punishment of imprisonment for life?

9 / 10

9. When the offence is punishable with imprisonment as well as fine, maximum term of imprisonment that can be awarded in default of payment of fine shall not exceed

10 / 10

10. Under section 64 of the Indian Penal Code a sentence of imprisonment for non-payment of fine shall

Your score is

The average score is 46%

0%

ANSWER 1. (B) 2. (C) 3. (C) 4. (B) 5. (A) 6. (A) 7. (B) 8. (D) 9. (B) 10. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!