Tuesday, May 28, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

GENERAL STUDIESGEOGRAPHY

OUR MOUNTAINS

  
  1. The youngest mountain range among the following is
    (A) Shavlik
    (B) Vindhya
    (C) Aravalli
    (D) Annamalai
  2. What is the height of Himalaya Range
    (A) 8851 mtr
    (B) 8848 mtr
    (C) 8844 mtr
    (D) 8850 mtr
  3. Narmada and Tapti rivers flow like wings of
    which mountains?

    (A) Aravalli hills
    (B) Rajmahal hills
    (C) Satpura ranges
    (D) Vindhyan ranges
  4. Nanda Devi peak lies in
    (A) Nepal
    (B) J&K
    (C) Himachal Pradesh
    (D) Uttrakhand
  5. Dhupgarh peak lies in which range in the state of MP?
    (A) Maikal
    (B) Satpura
    (C) Vindhya
    (D) None Of The Above
  6. Which is the highest peak of Indian peninsula?
    (A) Mahabaleshwar
    (B) Dodabeta
    (C) Anaimudi
    (D) Ootakamund
  7. Highest peak that lies in India is
    (A) Godwin Austin
    (B) Siachen
    (C) Nanda Devi
    (D) Mount Everest
  8. Oldest mountain range in is
    (A) Shavlik
    (B) Vindhya
    (C) Aravalli
    (D) Himalaya
  9. Where is Pir Panjal range found
    (A) Uttrakahnd
    (B) Nepal
    (C) Sikkim
    (D) J&K
  10. Khardung La mountain pass is located in which Indian state?
    (A) J&K
    (B) Himachal Pradesh
    (C) Punjab
    (D) Uttrakahand
       

ANSWER 1 A 2 B 3 C 4 D 5 B 6 C 7 A 8 C 9 D 10 D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!