Thursday, February 8, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

SUBJECT WISE MCQ

TEMPORARY INJUNCTION

  1. Injunction is granted under which provision of the Civil Procedure Code, 1908
    a) Section 96
    b) Section 115
    c) Order XXXIX Rule 1
    d) None of the above
  2. Defendant can claim temporary injunction in a suit filed by the plaintiff
    a) To prevent the suit property being alienated or damaged
    b) To prevent the plaintiff from causing any legal injury to the defendant
    c) To prevent the plaintiff from dispossessing defendant from the suit properly.
    d) None of the above
  3. Temporary injunction may be granted
    a) To restrain any election
    b) To restrain dispossession from property
    c) To restrain any intended disciplinary action against public servant
    d) To restrain the result of any adverse entry against the public servant
  4. Order XXXIX Rule 2 of the Code of Civil Procedure deals with
    a) Execution of Decree
    b) Attachment before judgment
    c) Appointment of Receiver
    d) Temporary injunction
  5. Under which one of the following provisions of the Civil Procedure Code, 1908 consequence of disobedience or breach of injunction has been described?
    a) Order XXXIX Rule 2
    b) Order XXXIx Rule 2A
    c) Order XXXIX Rule 3
    d) None of the above
  6. In case of breach of terms on which injunction was granted under Civil Procedure Code, 1908 the court may pass an order of
    a) Attachment of property and detention in civil prison
    b) Attachment and sale of property
    c) Arrest and detention in civil prison for 3 months
    d) Either A or B or C
  7. Attachment of property attached shall remain operative under Order 39 Rule 2A of CPC for a period of
    a) Six months
    b) One year
    c) Three years
    d) Seven years
  8. Period of detention in civil imprisonment, as a consequence of disobedience or breach of any injunction shall not exceed
    a) One month
    b) Three months
    c) Six months
    d) Nine months
  9. Where any objection is passed without giving notice to opposite party the court will try to decide the application within
    a) 7 days
    b) 10 days
    c) 15 days
    d) 30 days
  10. The main purpose of a temporary injunction granted under O. 39 Rule 1
    a) To preserve the subject matter of the suit
    b) To restrain the defendant from leaving the courtโ€™s jurisdiction
    c) To restrain the defendant from selling the property
    d) To preserve the subject matter of the suit in status quo.
  11. A temporary injuction remains valid upto
    a) The filing of written statement
    b) The stage of evidence
    c) The disposal of the suit
    d) None of the above
  12. Which of the following statement is correct
    a) Temporary injunction can be granted ex parte
    b) Temporary injunction can always be granted exparte
    c) The court may in all cases before granting an injunction direct notice of the application for the same to be given to the opposite party
    d) None of the above

Answer

  1. C
  2. A
  3. B
  4. D
  5. B
  6. A
  7. B
  8. B
  9. D
  10. D
  11. C
  12. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!