SOURCES OF HINDU LAW

  1. What are the ancient sources of Hindu law?
    (A) Digests and commentaries
    (B) Smritis
    (C) Shrutis
    (D) All of the above.
  2. The subject of marriage has been meticulously dealt with in
    (A) Shrutis
    (B) Smritis
    (C) Customs
    (D) All the above
  3. What are the modern sources of Hindu Law?
    (A) Equity justice and good conscience
    (B) Precedents
    (C) Legislations
    (D) All of the above
  4. Law relating to marriages amongst Hindus has been codified under
    (A) Hindu marriage Act, 1955
    (B) Hindu adoption and maintenance Act, 1956
    (C) Child marriage and restraint Act, 1929
    (D) All of the above.
  5. Codified Hindu law includes:
    (A) Statutory law
    (B) Sacred law
    (C) Customary law
    (D) All the above
  6. Which oldest rule of law is still prevailing as per jurisprudence?
    (A) Christian law
    (B) Roman law
    (C) British law
    (D) Hindu law
  7. Which cannot consider a source of Hindu law?
    (A) Traditions
    (B) Judicial Decisions
    (C) Public policy
    (D) Legislations
  8. Which one of the following is not consider an important source of Hindu law?
    (A) Smriti
    (B) Common law
    (C) Dharma Shastra
    (D) Custom
  9. โ€˜Hindu law mostly depends on the customโ€™ โ€ฆ.says.
    (A) Maine
    (B) Austin
    (C) Holand
    (D) Salmond
  10. Mark the correct statements:
    (i) The codified Hindu law overrides all rules and customs of Hindu law
    (ii) A person will be governed by custom if he is able to establish a custom applicable to him, even though such a custom is in derogation to codified Hindu law
    (iii) In matters of prohibitions on marriage on the ground of blood relationship or affinity, ceremonies of marriage and divorce, customs are not allowed to override the statutory law.
    (iv) It has been an established rule of Hindu law that custom overrides sacred law.

    (A) i, ii, iii, iv
    (B) i, ii, iii
    (C) i, ii, iv
    (D) ii, iii, iv
  11. As per section 3 of the Hindu Marriage Act, โ€œCustomโ€ and โ€œusageโ€ signify any rule:
    (A) Which having been continuously and uniformily observed for a long time, has obtained the force of law among Hindus in any local area, tribe, community, group or family.
    (B) Which is certain and not unreasonable
    (C) Which is not opposed to public policy
    (D) All the above
  12. In respect of the family relations, the law applicable in India is
    (A) Secular law
    (B) Statutory law
    (C) Religious law
    (D) Personal law of the parties

  1. D
  2. B
  3. D
  4. A
  5. A
  6. D
  7. C
  8. A
  9. A
  10. C
  11. D
  12. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!