RELEVANCY OF FACTS

37
Created on By JudicialDream

RELEVANCY OF FACTS

1 / 12

1. Evidence may be given in any suit or proceeding of the existence or non- existence of every

2 / 12

2. Facts forming part of the same transaction are facts

3 / 12

3. The Rule of Res gestae under the Indian Evidence Act, 1872 is applicable in

4 / 12

4. The plea of ‘Alibi’ is established by

5 / 12

5. Which of the following is relevant under section 8 of the Evidence Act?

6 / 12

6. Under section 9 of Indian Evidence Act, 1872 Test Identification Parade should be taken by whom?

7 / 12

7. Under Indian Evidence Act, 1872 Res gestae is an exception to the ____

8 / 12

8. The facts showing the existence of any state of mind under Section 14 of the Indian Evidence Act relate to

9 / 12

9. Section 13 of Indian Evidence Act applies to

10 / 12

10. In which of the following cases did the Supreme Court hold that a tape recorded conversation is admissible as res-gestae?

11 / 12

11. Under which of the following section of Indian Evidence Act, 1872 conspiracy evidence is provided?

12 / 12

12. The ‘alibi’ under section 11 of Indian Evidence Act, 1872 is decided on the basis of

Your score is

The average score is 64%

0%

  1. Evidence may be given in any suit or proceeding of the existence or non- existence of every
    a) Fact in issue
    b) Relevant fact
    c) Both (a) and (b)
    d) Only (b)
  2. Facts forming part of the same transaction are facts
    a) Which are connected with other facts on the basis of time, place, object, parties, acts or omissions
    b) Which occurred at the same time and place
    c) Which occurred at a different time and place
    d) None of the above
  3. The Rule of Res gestae under the Indian Evidence Act, 1872 is applicable in
    a) Criminal cases
    b) Civil cases
    c) Civil as well as criminal cases
    d) None of the above
  4. The plea of ‘Alibi’ is established by
    a) Accused
    b) Prosecution
    c) Either (a) or (b)
    d) None of the above
  5. Which of the following is relevant under section 8 of the Evidence Act?
    a) Motive
    b) Preparation
    c) Conduct
    d) All of the above
  6. Under section 9 of Indian Evidence Act, 1872 Test Identification Parade should be taken by whom?
    a) Any person
    b) Magistrate
    c) Police officer not below the rank of Sub-inspector
    d) None of the above
  7. Under Indian Evidence Act, 1872 Res gestae is an exception to the __
    a) Relevancy Rule
    b) Hearsay Rule
    c) Circumstantial Evidence
    d) None of the above
  8. The facts showing the existence of any state of mind under Section 14 of the Indian Evidence Act relate to
    a) Intention
    b) Knowledge
    c) Good faith
    d) All of the above
  9. Section 13 of Indian Evidence Act applies to
    a) Public as well as private rights
    b) Corporeal or incorporeal right
    c) Right of full ownership or falling short of ownership
    d) All of the above
  10. In which of the following cases did the Supreme Court hold that a tape recorded conversation is admissible as res-gestae?
    a) State of UP v. Ram Sewak
    b) Yousufali v. State of Maharashtra
    c) Kathikalu v. State of Bombay
    d) None of the above
  11. Under which of the following section of Indian Evidence Act, 1872 conspiracy evidence is provided?
    a) Section 9
    b) Section 10
    c) Section 11
    d) Section 12
  12. The ‘alibi’ under section 11 of Indian Evidence Act, 1872 is decided on the basis of
    a) Preponderance of probability
    b) Preponderance of probability beyond reasonable doubt
    c) Preponderance of possibility beyond reasonable doubt
    d) Preponderance of higher probability or improbability as well as beyond reasonable doubt

ANSWER 1. C 2. A 3. C 4. A 5. D 6. C 7. B 8. D 9. D 10. B 11. B 12. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!