INTRODUCTION TO EVIDENCE LAW

55
Created on By JudicialDream

INTRODUCTION TO EVIDENCE LAW

1 / 10

1. The Indian Evidence Act came into effect from

2 / 10

2. The law of Evidence is basically a

3 / 10

3. The Indian Evidence Act, 1872 applies to

4 / 10

4. Law of evidence is

5 / 10

5. Indian Evidence Act applies to

6 / 10

6. Which of the following are included in expression ‘Court’ under the Indian Evidence Act?

7 / 10

7. Under the Indian Evidence Act, 1872 Evidence means and includes

8 / 10

8. Under the Indian Evidence Act, fact means

9 / 10

9. Under the law of evidence, the relevant fact must be

10 / 10

10. What is ‘shall presume’ in regard to a fact?

Your score is

The average score is 73%

0%

  1. The Indian Evidence Act came into effect from
    a) September 1, 1872
    b) September 1, 1972
    c) October 1, 1872
    d) October 1, 1972
  2. The law of Evidence is basically a
    a) Substantive law
    b) Procedural law
    c) Both (a) and (b)
    d) Only (a)
  3. The Indian Evidence Act, 1872 applies to
    a) The whole of India including the State of Jammu and Kashmir
    b) Proceedings before an arbitrator
    c) All judicial proceedings in or before any court
    d) Affidavits presented to any court or officer
  4. Law of evidence is
    a) Lex situs
    b) Lex fori
    c) Lex tallienis
    d) Lex loci solutionis
  5. Indian Evidence Act applies to
    a) Civil Proceedings only
    b) Criminal proceedings only
    c) Both the civil as well as criminal proceedings
    d) None of the above
  6. Which of the following are included in expression ‘Court’ under the Indian Evidence Act?
    a) All judges
    b) All magistrates
    c) All persons legally authorised to take evidence
    d) All of the above
  7. Under the Indian Evidence Act, 1872 Evidence means and includes
    a) Ocular evidence
    b) Documentary evidence
    c) Both ocular and documentary evidence
    d) None of the above
  8. Under the Indian Evidence Act, fact means
    a) Factum probans
    b) Factum probanda
    c) Neither (a) nor (b)
    d) Both (a) and (b)
  9. Under the law of evidence, the relevant fact must be
    a) Legally relevant
    b) Logically relevant
    c) Must be legally and logically relevant
    d) Must be legally and logically relevant and admissible
  10. What is ‘shall presume’ in regard to a fact?
    a) Court may presume that the fact is proved
    b) Court shall presume the fact as proved unless it is disproved
    c) Final proof
    d) None of the above

ANSWER 1. A 2. B 3. C 4. B 5. C 6. D 7. C 8. D 9. A 10. B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!