Sunday, May 26, 2024

𝗝𝘂𝗱𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹𝗗𝗿𝗲𝗮𝗺™

𝙰𝙵𝙵𝙾𝚁𝙳𝙰𝙱𝙻𝙴 & 𝙰𝙲𝙲𝙴𝚂𝚂𝙸𝙱𝙻𝙴

HINDU LAWPRACTICE MOCK TESTSUBJECT WISE MCQ

CLASS I HEIR SUCCESSION

                             

  1. The general rules of Succession of a Hindu male dying intestate are contained in
    (A) Section 7 of Hindu Succession Act, 1956
    (B) Section 8 of Hindu Succession Act, 1956
    (C) Section 14 of Hindu Succession Act, 1956
    (D) Section 15 of Hindu Succession Act, 1956
  2. Section 8 of Hindu Succession Act, 1956 divides the heirs of a Hindu male into
    (A) Five categories
    (B) Four categories
    (C) Three categories
    (D) Two categories
  3. Under Section 8 of the Hindu Succession Act, 1956 the correct order of priority of succession is reflected as follows
    (A) Class I heir, Class II heirs, Cognates, Agnates
    (B) Agnates, Cognates, Class I heirs, Class II heirs
    (C) Cognates, Agnates, Class II heirs, Class I heirs
    (D) Class I heir, Class II heirs, Agnates, Cognates
  4. Class I heir specified in the Schedule are:
    (A) Six females and four males
    (B) Six males and four females
    (C) Eight females and four males
    (D) Eight males and four females
  5. Who among the following is a class-I heir ?
    (A) Son’s daughter’s son
    (B) Son’s daughter’s daughter
    (C) Daughter’s son’s son
    (D) None of the above
  6. Who amongst the following is not a class I heir
    (A) Mother
    (B) Daughter, Daughter of a pre-deceased son, Daughter of a pre-deceased son of a pre-deceased son
    (C) Daughter’s son’s daughter, Daughter’s daughter’s daughter,
    (D) Widow, widow of a pre-deceased son, widow of a pre-deceased son of a pre-deceased son
  7. ‘Son’ in Class I heir of the Schedule to the Hindu Succession Act, 1956 excludes
    (A) An adopted son
    (B) An illegitimate son
    (C) A separated son
    (D) Neither (A) nor (B) nor (C)
  8. Who among the following is a class-I heir ?
    (A) Son’s daughter’s son
    (B) Son’s daughter’s daughter
    (C) Daughter’s son’s son
    (D) None of the above
  9. Class I heirs are also called
    (A) Preferential heirs
    (B) Simaltaneous heirs
    (C) Both (A) and (B)
    (D) Only (A)
  10. Property inherited by a Hindu male under section 8 of the Hindu Succession Act, 1956 on the death of said Hindu, the devolution of such property shall be governed by the
    (A) Survivorship on joint family property
    (B) Succession under the Act
    (C) Either (A) or (B)
    (D) Only (B) and not (A)
  11. Which one of the following Sections of the Hindu Succession Act, 1956 makes provisions for “notional Partition’?
    (A) Section 6
    (B) Section 8
    (C) Section 10
    (D) Section 14
  12. The rules regulating “the distribution of property among heirs in class I of the schedule” to the Hindu Succession Act, 1956 are contained in
    (A) Section 9
    (B) Section 10
    (C) Section 11
    (D) Section 12
  13. Rule 2 under Section 10 of the Hindu Succession Act, 1956 is a
    (A) Per capita rule
    (B) Perstirpes
    (C) Per stirpes per capita rule
    (D) Rule of execution

                               

ANSWER 1. A 2. B 3. D 4. C 5. D 6. C 7. B 8. D 9. C 10. D 11. A 12. B 13. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!