Tuesday, May 28, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

CPCPRACTICE MOCK TESTSUBJECT WISE MCQ

PLACE OF SUING

  1. Under section 15 of CPC, every suit shall be instituted in
    a) The court of lower grade
    b) The court of higher grade
    c) The District Court
    d) All of the above
  2. Suit relating to immovable property can be filed under section 16 of Civil Procedure Code in such a court within whose local jurisdiction
    a) The defendant resides
    b) The property is situated
    c) The defendant carries on business
    d) The plaintiff resides or carries on business
  3. Where the local jurisdiction of courts are uncertain, the place of institution of suit shall be decided according to the provision of _
    a) Section 16
    b) Section 17
    c) Section 18
    d) Section 19
  4. Under section 19 of Code of Civil Procedure, 1908 a suit for compensation for wrong done to the person or to movable property where the wrong was done within the local jurisdiction of one court and the defendant resides within the local limits of another court
    a) Can be instituted in the court within whose local jurisdiction the defendant resides
    b) Can be instituted in the court within whose local jurisdiction the wrong has been committed
    c) Either (a) or (b) at the option of the plaintiff
    d) Anywhere in India
  5. Which of the following is not a suit relating to immovable property?
    a) Suit for partition of immovable property
    b) Suit for rent in respect of immovable property
    c) Suit for recovery of immovable property
    d) Suit for redemption of mortgaged property
  6. Under section 20(c) of CPC, 1908 suits can be instituted where the cause of action arises
    a) Partly
    b) Wholly
    c) Either wholly or partly
    d) None of the above
  7. A Corporation under section 20 of CPC, 1908 is deemed to carry on business at
    a) Its principle office in India
    b) Its Subordinate office in India
    c) Both (a) and (b)
    d) None of the above
  8. Objection as to place of suing shall be taken in the court of first instance, is the essence of Section __ of the Code of Civil Procedure.
    a) Section 20
    b) Section 21
    c) Section 21A
    d) Section 22
  9. A suit for damages for breach of contract can be filed at a place
    a) Where the plaintiff resides
    b) Where the contract was executed
    c) Where the contract was to be performed
    d) Both (b) and (c)
  10. Place of institution of suit in respect of immovable property situated within the jurisdiction of different courts, has been provided under
    a) Section 17
    b) Section 18
    c) Section 19
    d) Section 20

Answer

  1. A
  2. B
  3. C
  4. C
  5. D
  6. C
  7. C
  8. B
  9. D
  10. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!