Monday, June 24, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

IPCPRACTICE MOCK TESTPRELIMSSUBJECT WISE MCQ

EXCEPTIONS TO SEC 300 IPC

4
Created on By JudicialDream

EXCEPTIONS TO SECTION 300

1 / 10

1. Section 300 of the Indian Penal Code speaks of ________ exceptions to culpable homicide amounting to murder.

2 / 10

2. If a case falls within any of the five exceptions mentioned in section 300 of the Indian Penal Code it is

3 / 10

3. Which of the following is the first exception to section 300 of the Indian Penal Code?

4 / 10

4. Which is a leading case on grave and sudden provocation?

5 / 10

5. Which of the following is the fifth exception to section 300 of the Indian Penal Code?

6 / 10

6. Which is the third exception to section 300 of the Indian Penal Code?

7 / 10

7. Under exception 4 of section 300 of the Indian Penal Code

8 / 10

8. Grave and sudden provocation is

9 / 10

9. Culpable homicide is not murder if the accused is deprived of power of self-control by

10 / 10

10. The accused in a sudden fight between two groups attacked the deceased with lathi that resulted in his death. Here, he is guilty of

Your score is

The average score is 60%

0%

  1. Section 300 of the Indian Penal Code speaks of __ exceptions to culpable homicide amounting to murder.
    a) 2
    b) 3
    c) 4
    d) 5
  2. If a case falls within any of the five exceptions mentioned in section 300 of the Indian Penal Code it is
    a) Murder
    b) Culpable homicide
    c) Culpable homicide not amounting to murder
    d) No offence
  3. Which of the following is the first exception to section 300 of the Indian Penal Code?
    a) Grave and sudden provocation
    b) Act of public servant
    c) Sudden fight
    d) Exceeding the right to private defence
  4. Which is a leading case on grave and sudden provocation?
    a) Vishwanath v State
    b) Nathan v State of Madras
    c) K M Nanavati v State of Maharashtra
    d) Non of the above
  5. Which of the following is the fifth exception to section 300 of the Indian Penal Code?
    a) Death by consent
    b) Act of public servant
    c) Exceeding the right to private defence
    d) Grave and sudden provocation
  6. Which is the third exception to section 300 of the Indian Penal Code?
    a) Sudden fight
    b) Grave and sudden provocation
    c) Exceeding the right to private defence
    d) Act of public servant
  7. Under exception 4 of section 300 of the Indian Penal Code
    a) The offender should commit the first assault
    b) The first assault should be from the deceased
    c) The first assault may be either by the offender or by the deceased
    d) None of the above
  8. Grave and sudden provocation is
    a) Question of fact
    b) Question of law
    c) Mixed question of fact and law
    d) None of the above
  9. Culpable homicide is not murder if the accused is deprived of power of self-control by
    a) grave and sudden provocation by the deceased
    b) grave and sudden provocation by any one
    c) grave and sudden provocation by act of God
    d) All of the above
  10. The accused in a sudden fight between two groups attacked the deceased with lathi that resulted in his death. Here, he is guilty of
    a) Murder
    b) Culpable homicide
    c) Culpable homicide not amounting to murder
    d) None of the above

ANSWER 1. D 2. C 3. A 4. C 5. A 6. D 7. C 8. A 9. A 10. C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!