MURDER

13
Created on By JudicialDream

MURDER

1 / 10

1. Which of the following section of the Indian Penal Code defines ‘Murder'?

 

2 / 10

2. Which of the following statements correctly define the ‘Murder’?

3 / 10

3. Mark the correct statement:

4 / 10

4. ‘A’ shoots ‘X’ with the intention of killing him. ‘X’ dies in consequence. ‘A’ commits:

5 / 10

5. Murder is punishable under which section of the Indian Penal Code?

6 / 10

6. What is the minimum punishment for murder?

7 / 10

7. When the injury is intentional and sufficient to cause death in the ordinary course of nature and death follow, the offence is

8 / 10

8. Mark the correct statement:

9 / 10

9. Under which of the following cases, the Supreme Court of India has reaffirmed the distinction between culpable homicide and murder while adopting the view suggested in Govind case:

10 / 10

10. X and Y go to murder Z. X stood on guard with a spear in hand but did not hit Z at all. Y killed Z

Your score is

The average score is 52%

0%

  1. Which of the following section of the Indian Penal Code defines ‘Murder’?
    a) Section 299
    b) Section 300
    c) Section 301
    d) Section 302
  2. Which of the following statements correctly define the ‘Murder’?
    a) Death is caused with intention of causing such bodily injury as the offender knows to be likely to cause death of a person to whom the injury is caused
    b) Death is caused with the knowledge that he is likely to cause death by his act
    c) Death is caused under grave and sudden provocation
    d) All of the above
  3. Mark the correct statement:
    a) All culpable homicides are murders
    b) All murders are culpable homicides but not vice versa
    c) All murders can never be a culpable homicide
    d) None of the above
  4. ‘A’ shoots ‘X’ with the intention of killing him. ‘X’ dies in consequence. ‘A’ commits:
    a) Murder
    b) Culpable homicide
    c) Death by Negligence
    d) None of the above
  5. Murder is punishable under which section of the Indian Penal Code?
    a) Section 300
    b) Section 302
    c) Section 304 Part I
    d) Section 304 Part II
  6. What is the minimum punishment for murder?
    a) Imprisonment for 10 years
    b) Imprisonment for 14 years
    c) Life imprisonment
    d) None of the above
  7. When the injury is intentional and sufficient to cause death in the ordinary course of nature and death follow, the offence is
    a) Murder
    b) Attempt to murder
    c) Culpable homicide not amounting to murder
    d) None of the above
  8. Mark the correct statement:
    a) Culpable homicide is genus and murder its species
    b) Murder is genus and culpable homicide its species
    c) Culpable homicide is culpable homicide not amounting to murder
    d) Both (a) and (c)
  9. Under which of the following cases, the Supreme Court of India has reaffirmed the distinction between culpable homicide and murder while adopting the view suggested in Govind case:
    a) State of A.P. v. R.R. Punnayya
    b) K.M. Nanavati v. State of Maharashtra
    c) Madhavan v. State of Kerela
    d) None of the above
  10. X and Y go to murder Z. X stood on guard with a spear in hand but did not hit Z at all. Y killed Z
    a) Only Y is liable for murder of Z
    b) Only X is liable for murder of Z
    c) Both X and Y are liable for murder of Z
    d) X is not liable as he did not perform over act.

ANSWER 1. B 2. A 3. B 4. A 5. B 6. C 7. A 8. D 9. A 10. C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!