INTRODUCTION

10
Created on By JudicialDream™

INTRODUCTION

1 / 10

1. The Code of Criminal Procedure, 1973 came into force on

2 / 10

2. Section 2(c) of the Code of Criminal Procedure defines

3 / 10

3. Inquiry under Criminal Procedure Code is conducted by

4 / 10

4. Non-cognizable offence means

5 / 10

5. Any offence punishable with imprisonment for a term exceeding two years relates to

6 / 10

6. As per section 2(d) of the Code of Criminal Procedure, ‘Complaint’ means

7 / 10

7. The definition of the “victim” was incorporated in the Code of Criminal Procedure by the Amendment Act of

8 / 10

8. Any proceeding during which evidence is taken on oath is called

9 / 10

9. “Summon Case” means a case relating to an offence, punishable with

10 / 10

10. The provision of Code of Criminal Procedure 1973, other than those relating to Chapter VIII, X and XI thereof shall not apply in which of the following

Your score is

The average score is 58%

0%

  1. The Code of Criminal Procedure, 1973 came into force on
    a) 1st January, 1974
    b) 1st March, 1974
    c) 1st April, 1974
    d) 1st May, 1974
  2. Section 2(c) of the Code of Criminal Procedure defines
    a) Cognizable offence
    b) Non-cognizable offence
    c) Bailable offence
    d) Non-bailable offence
  3. Inquiry under Criminal Procedure Code is conducted by
    a) Magistrate only
    b) Police officer
    c) Sessions Court
    d) Magistrate or Court
  4. Non-cognizable offence means
    a) A police officer has no authority to arrest without warrant
    b) A police officer has authority to arrest without warrant
    c) A police officer may arrest but inform the higher authority afterwards
    d) None of the above
  5. Any offence punishable with imprisonment for a term exceeding two years relates to
    a) Summon case
    b) Warrant case
    c) Either (a) or (b)
    d) None of the above
  6. As per section 2(d) of the Code of Criminal Procedure, ‘Complaint’ means
    a) Police report
    b) Any allegation made orally or in writing to a police officer
    c) Any allegation made orally or in writing to a magistrate to take action against known or unknown person who has committed an offence
    d) None of the above
  7. The definition of the “victim” was incorporated in the Code of Criminal Procedure by the Amendment Act of
    a) 2008
    b) 2009
    c) 2010
    d) 2011
  8. Any proceeding during which evidence is taken on oath is called
    a) Inquiry
    b) Investigation
    c) Judicial proceeding
    d) None of the above
  9. “Summon Case” means a case relating to an offence, punishable with
    a) Death
    b) Imprisonment for life
    c) Imprisonment for a term exceeding two years
    d) Imprisonment for a term not exceeding two years
  10. The provision of Code of Criminal Procedure 1973, other than those relating to Chapter VIII, X and XI thereof shall not apply in which of the following
    a) State of Tripura
    b) State of Assam
    c) State of Meghalaya
    d) State of Nagaland

Answer 1. C 2. A 3. D 4. A 5. B 6. C 7. B 8. C 9. D 10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!