Tuesday, July 16, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

CPCPRACTICE MOCK TESTSUBJECT WISE MCQ

APPEARANCE OF PARTIES

ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย 

  1. Which Order enacts the law with regard to the appearance of the parties to the suit and the consequences of their non-appearance?
    a) Order 5
    b) Order 7
    c) Order 8
    d) Order 9
  2. Where the suit is dismissed under rule 2 or 3 of Order 9 of the Code of Civil Procedure, the plaintiff?
    a) Cannot bring a fresh suit
    b) May bring a fresh suit subject to Law of Limitation
    c) May bring a fresh suit with the leave of High court
    d) None of the above
  3. What the court can do when neither party appears when it is called for hearing?
    a) Dismissal of suit
    b) Ex-parte Order
    c) Refer for conciliation
    d) Either A or B or C
  4. A suit may be dismissed where after a summons has been issued to the defendant and returned unserved, plaintiff fails to apply for fresh summons for the period of
    a) 7 days
    b) 15 days
    c) 30 days
    d) 60 days
  5. Application under Order 9 Rule 7 of CPC to set aside the order of ex-parte proceeding may be filed
    a) within 30 days
    b) within 60 days
    c) within 90 days
    d) At or before the date fixed for hearing
  6. A suit can be dismissed in default
    a) Under Order 9 Rule 3of CPC
    b) Under Order 9 Rule 4 of CPC
    c) Under Order 9 Rule 8 of CPC
    d) Both (a) and (c)
  7. Under Order 9 Rule 6 where the Plaintiff appears and the defendant does not appear
    a) The Plaintiff has to prove service of summons on the defendant
    b) The Plaintiff is not required to prove service of summons on the defendant
    c) The court cannot proceed exparte against the defendant
    d) Both (b) and (c)
  8. In the Code of Civil Procedure, an exparte decree can be set aside on the ground of
    a) Summons not duly served
    b) Being prevented by any sufficient cause from appearance
    c) Both (a) and (b) is correct
    d) None of the above
  9. Where the appellant has withdrawn the appeal preferred against a decree passed exparte, the application under Order 9 Rule 13 of CPC, shall be
    a) Returned
    b) Rejected
    c) Maintainable
    d) None of the above
  10. After dismissal of suit under Order 9 Rule 8 of CPC, a fresh suit on the same cause of action under Order 9 Rule 9 of CPC
    a) Is barred
    b) Is not barred subject to law of limitation
    c) Is not barred under any circumstances
    d) None of the above
9
Created on By JudicialDream

ADMISSIONS

1 / 10

1. What kind of admission are provided under the Code of Civil Procedure?

2 / 10

2. Under Rule 2 of Order 12 of the Code of the Civil Procedure, the time to be given to a party to admit any document when called upon by notice is

3 / 10

3. Admission of facts is provided for under

4 / 10

4. Under the Code of Civil Procedure, the Court

5 / 10

5. The court can pronounce a judgment or order upon the admission made by the parties under Order 12 Rule 6

6 / 10

6. When a party is called upon by notice to admit any fact by the other party, under Order XII, Rule 4 of CPC, the party on whom the notice has been served has to admit the facts within

7 / 10

7. An admission, after the 1999 amendment

8 / 10

8. Which of the following is correct?

9 / 10

9. Which rule of the Order 12 empowers the court to call upon any party on its own motion, to admit any document

10 / 10

10. Admission of documents by notice is provided for under

Your score is

The average score is 54%

0%

                               

ANSWER 1. D 2. B 3. A 4. A 5. D 6. D 7. A 8. C 9. C 10. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!