Saturday, April 20, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

CPCSUBJECT WISE MCQ

ISSUE OF SUMMONS

  1. Which Order of the CPC lays down rules as to issue and service of summons?
    a) Order 3
    b) Order 4
    c) Order 5
    d) Order 6
  2. Under the Code of Civil Procedure, 1908 copy of plaint
    a) May be attached with the summons when court permits
    b) Shall be attached with every summons
    c) Is not necessary to attach with every summons
    d) Is attached with summons on the request of the plaintiff
  3. A summons should be served within how many days from the date of the institution of the plaint?
    a) 15 days
    b) 30 days
    c) 45 days
    d) 60 days
  4. Dasti summons for service on the defendant can be given to the plaintiff under
    a) Order V Rule 7 of CPC
    b) Order V Rule 8 of CPC
    c) Order V Rule 9 of CPC
    d) Order V Rule 9A of CPC
  5. A summon is issued to a defendant
    a) To appear in a person or by a duly instructed pleader
    b) To produce the documents
    c) To answer the claim and to file the written statement of his defence.
    d) All of the above
  6. Under Order V Rule 9(3) of the Code of Civil Procedure, 1908 the expenses for the service of summons to the defendant have to be born by
    a) The defendant
    b) The plaintiff
    c) The court
    d) Partly by plaintiff and partly by defendant
  7. Where the defendant is confined in a prison, the summons shall be served
    a) By affixing outside the prison
    b) Be delivery of the summons to the officer in charge of the prison for service on the defendant
    c) By production warrant through the court
    d) By sending process server in the prison
  8. Where in a suit the defendant is absent from his residence and there is no likelihood of his being found at the residence within a reasonable time, service of summons may be made on
    a) Minor son
    b) Servant
    c) Adult daughter
    d) Munim
  9. Where the person summoned cannot, by the exercise of due diligence, be found, the summons may be served
    a) By affixing the same on the notice board of the Municipal Council of Gram-Panchayat as the case may be
    b) By leaving one of the duplicates of the same for him with some adult male member of his family residing with him, and the person with whom the summons is so left shall, if so required by the summoning officer, sign a receipt therefore on the back of the other duplicate
    c) By affixing the same on conspicuous place of his house
    d) By serving the same on the servant of the person summoned and obtain from him the acknowledgement thereof on the back of the duplicate
  10. If the post containing the summons has not been returned to the court for thirty days, it implies that
    a) The summon had been duly served on the defendant
    b) The summons had not been duly served on the defendant
    c) The summons had not been duly served by the plaintiff
    d) None of the above

Answer

  1. C
  2. B
  3. B
  4. D
  5. D
  6. B
  7. B
  8. C
  9. C
  10. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!