DYING DECLARATION

26
Created on By JudicialDream

DYING DECLARATION

1 / 10

1. Under Indian Evidence Act, Dying Declaration is contained in which of the following section?

2 / 10

2. For dying declaration to be admissible in evidence which one of the following is not necessary?

3 / 10

3. A dying declaration to be admissible

4 / 10

4. Evidentiary value of a dying declaration

5 / 10

5. A dying declaration is admissible

6 / 10

6. The case of Pakala Narayan Swami v. King Emperor relates to

7 / 10

7. Which of the following are essential condition for admissibility of dying declaration?

8 / 10

8. A dying declaration is a piece of

9 / 10

9. A dying declaration requires to be corroborated by other evidence.’ This is a 

10 / 10

10. Queen Empress v. Abdullah is a leading case on

Your score is

The average score is 65%

0%

  1. Under Indian Evidence Act, Dying Declaration is contained in which of the following section?
    a) Section 30
    b) Section 31
    c) Section 32
    d) Section 33
  2. For dying declaration to be admissible in evidence which one of the following is not necessary?
    a) That it should relate to the cause of death of the person making
    b) That the person making the statement was under the expectation of death
    c) That it relates to the circumstances of the transaction with resulted in his death
    d) All of the above
  3. A dying declaration to be admissible
    a) Must be made before the police officer
    b) Must be made before a Magistrate
    c) May be made either before a Magistrate or a police officer or a doctor or a private person
    d) Either (a) or (b)
  4. Evidentiary value of a dying declaration
    a) A conviction can be made even without corroboration
    b) A conviction can be made only after corroboration
    c) It has no evidentiary value
    d) It is a very weak evidence
  5. A dying declaration is admissible
    a) In civil proceedings only
    b) In criminal proceedings only
    c) Both in civil as well as criminal proceedings
    d) Only (a)
  6. The case of Pakala Narayan Swami v. King Emperor relates to
    a) Dying Declaration
    b) Doctrine of Estoppel
    c) Cross Examination
    d) Accomplice
  7. Which of the following are essential condition for admissibility of dying declaration?
    a) Death of the person making dying declaration
    b) Statement must be as to the cause of his death
    c) Statement is as to any of the circumstances of the transaction which resulted into his death
    d) All of the above
  8. A dying declaration is a piece of
    a) Secondary evidence
    b) Substantive evidence
    c) Corroborative evidence
    d) None of the above
  9. A dying declaration requires to be corroborated by other evidence.’ This is a
    a) Rule of law
    b) Rule of prudence
    c) Rule of evidence
    d) None of the above
  10. Queen Empress v. Abdullah is a leading case on
    a) Dying declaration
    b) Confession
    c) Statement
    d) Admission

ANSWER 1. C 2. B 3. C 4. A 5. C 6. A 7. D 8. B 9. D 10. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!