Tuesday, May 28, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

HINDU LAWSUBJECT WISE MCQ

SEC 13(1) & 13(2)

  1. Conversion to another religion is a ground for
    (A) Judicial Separation
    (B) Divorce
    (C) Both Divorce and judicial separation
    (D) Only divorce and not judicial separation
    (E) Only judicial Separation and not divorce
  2. Conversion from Hindu to another religion after marriage is a ground of divorce under
    (A) Section 13(1) (ii) of 1955 Act
    (B) Section 13(1) (iii) of 1955 Act
    (C) Section 13(1) (iv) of 1955 Act
    (D) Section 13(1) (vi) of 1955 Act
    (E) Section 13(1) (vii) of 1955 Act
  3. Under Hindu law, Conversion to another religion
    (A) Automatically dissolves the marriage.
    (B) Does not automatically dissolves the marriage.
    (C) May or may not automatically dissolves the marriage depending on the facts and circumstances of the case.
    (D) Discretion of the court to take the marriage automatically dissolved or not.
    (E) None of the above
  4. Under section 13(1) (v) of Hindu Marriage Act, 1955 veneral disease to be a ground for divorce.
    (A) Must be in communicable form
    (B) Must be in non-communicable form
    (C) Must be in either (A) or (B)
    (D) Form is not relevant
    (E) Both (A) and (B)
  5. Renunciation of world by entering any religious order is a ground for divorce under
    (A) Section 13(1) (ii) of 1955 Act
    (B) Section 13(1) (iii) of 1955 Act
    (C) Section 13(1) (v) of 1955 Act
    (D) Section 13(1) (vi) of 1955 Act
    (E) Section 13(1) (vii) of 1955 Act
  6. Insanity is a ground for divorce has been provided under
    (A) Section 13(1) (ii) of 1955 Act
    (B) Section 13(1) (iii) of 1955 Act
    (C) Section 13(1) (iv) of 1955 Act
    (D) Section 13(1) (v) of 1955 Act
    (E) Section 13(1) (vii) of 1955 Act
  7. Grounds for divorce exclusively for wife, have been prescribed under
    (A) Section 13(1) of Hindu Marriage Act, 1955
    (B) Section 13(2) of Hindu Marriage Act, 1955
    (C) Section 13(1A) of Hindu Marriage Act, 1955
    (D) Section 13(A) of Hindu Marriage Act, 1955
  8. Rape, sodomy and bestiality are special grounds on which wife alone can sue for divorce under:
    (A) Hindu Marriage Act
    (B) Special Marriage Act
    (C) Indian Divorce Act
    (D) All of the above
    (E) Only (A)
  9. Under the Hindu law, which ground of divorce is available only to a female:
    (A) Repudiation of marriage
    (B) Adultery
    (C) Impotency
    (D) Both (A) and (B)
    (E) None of the above
  10. The additional ground of divorce available to a wife under section 13(2) are:
    I. Pre-Act polygamous marriage
    II. Rape, sodomy and bestiality
    III. Non-resumption of cohabitation after a decree/order of maintenance
    IV. Consent obtained by fraud V. Repudiation of marriage

    (A) I, II, III and V
    (B) II, III, IV and V
    (C) I, II and IV
    (D) I, II and III
    (E) All of the above

ANSWER 1. (C) 2. (A) 3. (B) 4. (A) 5. (D) 6. (B) 7. (B) 8. (D) 9. (A) 10. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!