Thursday, May 30, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

MUSLIM LAWPRACTICE MOCK TESTSUBJECT WISE MCQ

REMEDIES TO CLAIM DOWER

  1. In the event of non- payment of prompt dower , the wife
    (A) can refuse to live with her husband and admit him to sexual intercourse
    (B) can refuse to live with her husband but cannot refuse to admit him to sexual intercourse
    (C) cannot refuse to live with her husband but can refuse to admit him to sexual intercourse
    (D) can neither refuse to live with her husband nor can refuse to admit him to sexual intercourse.
  2. A widow’s right of retention means
    (A) a widow lawfully in possession of her deceased husband’s estate is entitled to retain such possession until her dower debt is satisfied
    (B) a widow has a right to obtain possession of her husband’s estate if her dower remains unpaid.
    (C) a widow has a right to create a specific change on the deceased husband’s estate until her dower is satisfied
    (D) a widow having been in possession of her deceased husband’s estate by force or fraud, has a right to retain such possession until her dower debt is satisfied.
  3. Widow’s right to retain possession is extinguished
    (A) on payment of her dower debt
    (B) on losing the possession of the deceased husband’s estate
    (C) either (A) or (B)
    (D) only (A) and not (B)
  4. Right of retention is not available
    (A) on death
    (B) on divorce
    (C) continuance of marriage
    (D) both (B) and (C)
  5. Widow’s right of retention
    (A) confer a title over the property
    (B) does not confer any title over the property
    (C) may or may not confer a title depending on the facts and circumstances.
    (D) either (B) or (C)
  6. It is a right of Muslim wife to continue to be in possession of her husband’s property in those areas where her dower has not been paid. This right is not available
    (A) During the subsistence of marriage
    (B) When she is in actual possession of her husband’s property
    (C) When she is in lawful possession of her husband’s property
    (D) All of the above
  7. When does a Muslim widow’s right to retain possession of her husband’s property in lieu of dower is lost
    (A) on payment of dower debt
    (B) on losing the possession of the deceased husband’s estate
    (C) both (A) and (B)
    (D) only (A)
  8. Property over which the widow has exercised a right of retention, the widow has a right to alienate that property by
    (A) Gift
    (B) Mortgage
    (C) Sale
    (D) None of the above
  9. Mark the correct statement:
    (A) Widow’s right of retention does not give the widow any title to the property
    (B) She cannot alienate the property ever to satisfy her dower debt.
    (C) She cannot file a suit for the recovery of her dower debt
    (D) Both (A) and (B)
  10. For mehar, the heirs of the deceased husband
    (A) are personally liable if the share of inheritance coming to their hands is not sufficient to liquidate the entire dower.
    (B) are not personally liable, but they are liable rateably to the extent of the share of the inheritance which comes to their hands.
    (C) are not personally liable, but they are liable to the extent of the share of the inheritance which comes to their hands
    (D) are neither personally liable nor liable to any extent of the share of inheritance coming to their hands.

ANSWER

  1. (A)
  2. (A)
  3. (C)
  4. (C)
  5. (B)
  6. (A)
  7. (C)
  8. (D)
  9. (C)
  10. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!