SUIT BY OR AGAINST MINOR

6
Created on By JudicialDream

SUIT BY OR AGAINST MINOR

1 / 10

1. Under Order XXXII of the Code of Civil Procedure, every suit by a minor shall be instituted in the name of

2 / 10

2. A person can act as a next friend if he is

3 / 10

3. Who is guardian at litem?

4 / 10

4. Which rule of Order 32 of CPC lays down that where the defendant is a minor, the court shall appoint a proper person to be guardian for the suit?

5 / 10

5. An agreement entered into or compromise on behalf of a minor without the leave of the court, under Order 32 Rule 7 of C.P.C. is

6 / 10

6. Under Order 32 Rule 6 of CPC, a next friend/guardian shall not, without the leave of the court receive any money or other movable property on behalf of a minor

7 / 10

7. A person cannot be a next friend or guardian of a person if

8 / 10

8. On attaining the age of majority, a minor plaintiff may adopt which of the following courses?

9 / 10

9. On the retirement, removal or death of a next friend under Order XXXII, Rule 10 of CPC, the suit is liable to be

10 / 10

10. Under Rule 9 of Order 32 of CPC, a next friend of a minor can be removed

Your score is

The average score is 60%

0%

  1. Under Order XXXII of the Code of Civil Procedure, every suit by a minor shall be instituted in the name of
    a) The minor
    b) The next friend of the minor
    c) The guardian of the minor
    d) None of the above
  2. A person can act as a next friend if he is
    a) Major
    b) Sound mind
    c) Not having any interest adverse to that of a minor or lunatic residing in India.
    d) All of the above
  3. Who is guardian at litem?
    a) Step father of the child
    b) Guardian of the child
    c) A person appointed by the court to take legal action on behalf of a minor
    d) None of the above
  4. Which rule of Order 32 of CPC lays down that where the defendant is a minor, the court shall appoint a proper person to be guardian for the suit?
    a) Rule 1
    b) Rule 2
    c) Rule 3
    d) Rule 4
  5. An agreement entered into or compromise on behalf of a minor without the leave of the court, under Order 32 Rule 7 of C.P.C. is
    a) Voidable against all the parties other than the minor
    b) Valid
    c) Void
    d) None of the above
  6. Under Order 32 Rule 6 of CPC, a next friend/guardian shall not, without the leave of the court receive any money or other movable property on behalf of a minor
    a) Under a decree or order in a favour of the minor
    b) By way of compromise before decree or order
    c) Both (a) and (b)
    d) Only (a)
  7. A person cannot be a next friend or guardian of a person if
    a) He is a minor
    b) He has not given consent in writing
    c) He is an opposite party in the suit
    d) All of the above
  8. On attaining the age of majority, a minor plaintiff may adopt which of the following courses?
    a) He shall apply for an order discharging the next friend and for leave to proceed in his own name
    b) He may repudiate the suit and may apply to have his name struck off as co-plaintiff
    c) He may abandon the suit and apply for its dismissal
    d) All of the above
  9. On the retirement, removal or death of a next friend under Order XXXII, Rule 10 of CPC, the suit is liable to be
    a) Rejected
    b) Dismissed
    c) Stayed
    d) None of the above
  10. Under Rule 9 of Order 32 of CPC, a next friend of a minor can be removed
    a) Where he does not do his duty
    b) Where his interest becomes adverse to that of the minor
    c) If he ceases to reside in India during the pendency of the suit
    d) Either (a) or (b) or (c)

  

ANSWER 1. A 2. D 3. C 4. C 5. A 6. C 7. D 8. D 9. C 10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!