Wednesday, June 19, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

SUBJECT WISE MCQ

SCHOOLS OF MUSLIM LAW

  1. Two major sects of Muslims in India are
    (A) Shias and Sunnis
    (B) Shias and Shafei
    (C) Shias and Hanafi
    (D) None of the above
  2. Sub school of Shia sect are
    (A). Shafei nd Hanafi
    (B) Shafei and Hanafi, Maliki and Hanabali
    (C) Ismaliya, Athna-Ashria and Zaidyas
    (D) None of the above
  3. Sub school of Sunni sect are
    (A) Shafei and Hanafi
    (B) Shafei and Hanafi, Maliki and Hanabali
    (C) Ismaliya, Athna-Ashria and Ziadya
    (D) None of the above
  4. The Shia school owes its origin to
    (A) Imam Abu Hanifa
    (B) Imam Muhammad Ibn Idris Ash-Shafei
    (C) Imam Malik Ibn Anas
    (D) Imam Jafar as Sadik
  5. Who among the following is the founder of Hanafi School?
    (A) Imam Abu Haneefa
    (B) Imam Shafei
    (C) Imam Malik
    (D) Imam Hanbal
  6. The Maliki School is founded by
    (A) Imam Abu Haneefa
    (B) Imam Muhammad Ibn Idris Ash-Shafei
    (C) Imam Malik Ibn Anas
    (D) Imam Ahmed ibn Hanbai
  7. The majority of Muslims belong to __ sect.
    (A) Sunni
    (B) Shia
    (C) Muatazila
    (D) Bohra
  8. Which of the following schools is known as Madani School?
    (A) Hanafi School
    (B) Maliki School
    (C) Shafei School
    (D) Hanabali School
  9. Which of the following is true and correct with respect to Imam Shafei?
    (A) He was responsible for the doctrine of Qiyas
    (B) He established Ijma as a source of law
    (C) He ruled that analogy may be based rightly on the Quran, Hadith or Ijma.
    (D) All of the above.
  10. Which of the following sect is known as the people of tradition and assembly?
    (A) Shias
    (B) Sunnis
    (C) Vahabis
    (D) None of the above
  11. Which of the following sect is known as the followers of the House of Muhammad?
    (A) Shias
    (B) Sunnis
    (C) Vahabis
    (D) None of the above
  12. According to Sunni law, the chief sources of Muslim law are:
    (A) Quran, Judicial Precedents, Ijma, Qiyas
    (B) Quran, Hadis, Ijma, Qiyas
    (C) Ijma, Hadis, Custom, Legislation
    (D) Quran, Equity, Ahadis, Ijma
  13. Who applied Qiyas for the first time as source of Muslim Law?
    (A) Imam Abu Hanifa
    (B) Imam Yusuf
    (C) Imam Jafar
    (D) Imam Ahmed

1. (A) 2. (C) 3. (B) 4. (D) 5. (A) 6. (C) 7. (A) 8. (B) 9. (D) 10. (B) 11. (A) 12. (B) 13. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!