Tuesday, May 28, 2024

๐—๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐——๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—บโ„ข

๐™ฐ๐™ต๐™ต๐™พ๐š๐™ณ๐™ฐ๐™ฑ๐™ป๐™ด & ๐™ฐ๐™ฒ๐™ฒ๐™ด๐š‚๐š‚๐™ธ๐™ฑ๐™ป๐™ด

MUSLIM LAWPRACTICE MOCK TESTSUBJECT WISE MCQ

WILL

  1. Under the Muslim Law, the will of a Muslim
    (A) can be oral
    (B) can be in writing
    (C) both oral and in writing
    (D) either in oral or in writing
  2. The executor of a will of a Mohammedan
    (A) has to be a Muslim
    (B) has to be a Hindu
    (C) could be a person of any religion
    (D) None of the above
  3. A will made by a minor Muslim is
    (A) valid
    (B) voidable
    (C) void
    (D) can be ratified on attaining majority
  4. The power of a Muslim to dispose of his property by a will is
    (A) limited to the extent of ยฝ of his property
    (B) limited to the extent of 1/3 of his property
    (C) limited to the extent of ยผ of his property
    (D) None of the above
  5. Mark the correct statement
    (A) A will could be made in favour of any person of any religion
    (B) A Muslim will could be oral or in writing
    (C) A bequest for the benefit of a religious or charitable object is valid
    (D) All of the above
  6. A Mohammedan will in writing needs attestation by atleast
    (A) two witnesses
    (B) four adult witnesses
    (C) one adult male and one adult female witnesses
    (D) needs no attestation
  7. A bequest to an heir is
    (A) valid generally
    (B) valid only when the other heirs consent to the bequest after the death of the testator
    (C) valid only when the other heirs consent to the bequest before the death of the testator
    (D) None of the above
  8. According to the Shia law, a testator leaving a legacy to an heir is
    (A) valid without the consent of other heirs so long as it does not exceed one third of his estate
    (B) valid without the consent of other heirs even if it exceeds one third of his estate
    (C) valid only with the consent of other heirs and that too when it does not exceed one third of his estate.
    (D) not valid at all
  9. Where a bequest of more than one third of property is made to two or more persons and heirs do not give their consent, the shares are reduced proportionately to bring it down to one-third, or in other words, the bequest abates rateably. The above rule applies in case of
    (A) Shia law only
    (B) Sunni law only
    (C) Both (A) and (B)
    (D) None of the above
  10. Under the Shia law, a testator leaving a legacy to an heir exceeding one third of his estate is
    (A) valid only with the consent of other heirs to such legacy
    (B) valid without the consent of other heirs to such legacy
    (C) valid only to the extent of one third of the estate
    (D) not valid at all

ANSWER 1. D 2. C 3. D 4. B 5. D 6. D 7. B 8. A 9. B 10. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!