WRONGFUL RESTRAINT & CONFINEMENT

25
Created on By JudicialDream

WRONGFUL RESTRAINT & CONFINEMENT

1 / 10

1. Wrongful restraint has been defined under which section of Indian Penal Code, 1860?

2 / 10

2. Whoever voluntarily obstructs any person, so as to prevent that person proceeding in any direction in which that person has a right to proceed is guilty of

3 / 10

3. 'X' has taken a house on rent from 'Y'. 'X' has gone out after closing the house. 'Y' puts his own lock on the premises in X's absence? This is

4 / 10

4. Which of the following is an essential ingredient for the offence of wrongful restraint as defined under section 339 of IPC?

5 / 10

5. Wrongful confinement has been defined under which section of Indian Penal Code, 1860?

6 / 10

6. Whoever wrongfully refrains any person in such a manner as to prevent that person from proceeding beyond certain circumscribing limits is guilty of

7 / 10

7. A police officer arrested and detained a person in the lockup despite production of a bail order from the court. Police officer is a guilty of

8 / 10

8. ‘A’ causes 'Z' to go within a walled space, and locks 'Z' in. ‘Z’ is thus prevented from proceeding in any direction. Which of the following crimes was committed by 'A'?

9 / 10

9. What of the following is immaterial for the offence of wrongful confinement?

10 / 10

10. Under which one of the following section of the Indian Penal Code, 1860 punishment for wrongful confinement has been provided?

Your score is

The average score is 66%

0%

  1. Wrongful restraint has been defined under which section of Indian Penal Code, 1860?
    a) Section 339
    b) Section 340
    c) Section 341
    d) Section 342
  2. Whoever voluntarily obstructs any person, so as to prevent that person proceeding in any direction in which that person has a right to proceed is guilty of
    a) Wrongful restraint
    b) Wrongful confinement
    c) Either (a) or (b)
    d) None of the above
  3. ‘X’ has taken a house on rent from ‘Y’. ‘X’ has gone out after closing the house. ‘Y’ puts his own lock on the premises in X’s absence? This is
    a) Trespass
    b) Wrongful restraint
    c) Wrongful confinement
    d) No offence
  4. Which of the following is an essential ingredient for the offence of wrongful restraint as defined under section 339 of IPC?
    a) The victim is prevented from proceeding in any direction
    b) Accused obstructs voluntarily
    c) Such victim has every right to proceed in that direction
    d) All of the above
  5. Wrongful confinement has been defined under which section of Indian Penal Code, 1860?
    a) Section 338
    b) Section 339
    c) Section 340
    d) Section 341
  6. Whoever wrongfully refrains any person in such a manner as to prevent that person from proceeding beyond certain circumscribing limits is guilty of
    a) Wrongful restraint
    b) Wrongful confinement
    c) Either (a) or (B)
    d) None of the above
  7. A police officer arrested and detained a person in the lockup despite production of a bail order from the court. Police officer is a guilty of
    a) Abduction
    b) Kidnapping
    c) Wrongful restraint
    d) Wrongful confinement
  8. ‘A’ causes ‘Z’ to go within a walled space, and locks ‘Z’ in. ‘Z’ is thus prevented from proceeding in any direction. Which of the following crimes was committed by ‘A’?
    a) Wrongful confinement
    b) Wrongful restraint
    c) Kidnapping
    d) Criminal force
  9. What of the following is immaterial for the offence of wrongful confinement?
    a) Malice
    b) Period of confinement
    c) Bonafide belief in the existence of a legal right
    d) Both (a) and (b)
  10. Under which one of the following section of the Indian Penal Code, 1860 punishment for wrongful confinement has been provided?
    a) Section 340
    b) Section 342
    c) Section 345
    d) Section 347

ANSWER 1. A 2. A 3. B 4. D 5. C 6. B 7. D 8. A 9. D 10. B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!