Sunday, May 26, 2024

𝗝𝘂𝗱𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹𝗗𝗿𝗲𝗮𝗺™

𝙰𝙵𝙵𝙾𝚁𝙳𝙰𝙱𝙻𝙴 & 𝙰𝙲𝙲𝙴𝚂𝚂𝙸𝙱𝙻𝙴

CPCPRACTICE MOCK TESTPRELIMSSUBJECT WISE MCQ

JUDGEMENT & DECREE

                           

  1. Which order lays down the detailed rules regarding judgments and decree:
    a) Order 20 of CPC
    b) Order 21 of CPC
    c) Order 22 of CPC
    d) Order 23 of CPC
  2. As per the 2002 Amendment, the maximum period within which the court shall pronounce the judgment is
    a) 30 days from the conclusion of hearing
    b) 60 days from the conclusion of hearing
    c) 90 days from the conclusion of hearing
    d) 120 days from the conclusion of hearing
  3. An appeal can be preferred against the decree
    a) Without filing a copy of the decree
    b) Without filing a copy of judgment
    c) Both (a) and (b)
    d) None of the above
  4. Under O. 20, R. 5 in suits in which issues have been framed, the court must record its finding on
    a) Issues of facts
    b) Issues of law
    c) Each separate issue
    d) All of the above
  5. O. 20 Rule 6A lays down that every endeavour shall be made to ensure that the decree is drawn up as expeditiously as possible and in any case within _ days from the date of the pronouncement of the judgment
    a) 7 days
    b) 10 days
    c) 12 days
    d) 15 days
  6. In which of the following cases, the court may pass a preliminary decree
    a) Suit for recovery of possession of immovable property and for rent or for mesne profits
    b) Suit for accounts between principal and agent
    c) Suit for an account of any property and for its due administration
    d) All of the above
  7. An administration suit can be filed by
    a) A legatee
    b) A creditor
    c) An executor or administrator
    d) All of the above
  8. Order 20 Rule 12 of the Code of Civil Procedure provides for passing of preliminary decree in a suit for
    a) Pre-emption
    b) Possession and mesne profits
    c) Dissolution of partnership
    d) All of the above
  9. The date of the decree is the date on which
    a) The decree is written
    b) The decree is pronounced
    c) The decree is pronounced but written or signed
    d) The decree is pronounced and signed by the judge
  10. Detail rules regarding decree are dealt in
    a) Order 18 Rule 1 to 3 and Rule 4 to 13
    b) Order 5 Rule 2 and Rule 3
    c) Order 20 Rule 1 to 5 and Rules 6 to 19
    d) None of the above

                             

ANSWER 1. (A) 2. (B) 3. (A) 4. (C) 5. (D) 6. (D) 7. (D) 8. (B) 9. (B) 10. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!