PRIVATE DEFENCE

  1. Under Indian Penal Code, the right of private defence is contained in
    a) Section 94
    b) Section 95
    c) Section 96
    d) Section 97
  2. The right of private defence is available with respect to harm to
    a) Body
    b) Movable property
    c) Immovable property
    d) All of the above
  3. Under section 98 of Indian Penal Code, the right of private defence also is available against a
    a) Person of unsound mind
    b) Person who does not have maturity of understanding
    c) Both (a) and (b)
    d) Neither (a) nor (b)
  4. The law on private defence in India is
    a) same as in England
    b) Wider than the one in England
    c) Narrower than the one in England
    d) None of the above
  5. The right of private defence under the IPC is
    a) Legal remedy
    b) Judicial remedy
    c) Extra judicial remedy
    d) Equitable remedy
  6. Acts against which the right of private defence is not available have been laid down in section _ of the Indian Penal Code.
    a) Section 98
    b) Section 99
    c) Section 100
    d) Section 101
  7. Under section 100 of the Indian Penal Code, 1860, the right of private defence of body extending in causing death is not available against an assault
    a) Causing apprehension of grievous hurt
    b) With an intention of gratifying unnatural lust
    c) With an intention of robbery
    d) With an intention of kidnapping or abducting
  8. In which of the following, the right of private defence does not extend to cause death of the offender?
    a) Rape
    b) Kidnapping
    c) Gratifying unnatural lust
    d) Causing miscarriage
  9. Right of private defence of property does not extend to causing death against the offence of
    a) Trespass
    b) Robbery
    c) House breaking by night
    d) Mischief by fire of building used for custody of property
  10. In which section of IPC the right of private defence of property extending to causing death’s is given?
    a) Section 100
    b) Section 103
    c) Section 105
    d) Section 320
4
Created on By JudicialDream

PRIVATE DEFENSE

1 / 10

1. Under Indian Penal Code, the right of private defence is contained in 

2 / 10

2. The right of private defence is available with respect to harm to

3 / 10

3. Under section 98 of Indian Penal Code, the right of private defence also is available against a 

4 / 10

4. The law on private defence in India is

5 / 10

5. The right of private defence under the IPC is

6 / 10

6. Acts against which the right of private defence is not available have been laid down in section _______ of the Indian Penal Code.

7 / 10

7. Under section 100 of the Indian Penal Code, 1860, the right of private defence of body extending in causing death is not available against an assault

8 / 10

8. In which of the following, the right of private defence does not extend to cause death of the offender?

9 / 10

9. Right of private defence of property does not extend to causing death against the offence of

10 / 10

10. In which section of IPC the right of private defence of property extending to causing death’s is given?

Your score is

The average score is 85%

0%

ANSWER 1. (C) 2. (D) 3. (C) 4. (B) 5. (A) 6. (B) 7. (C) 8. (D) 9. (A) 10. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!