IMPORTANT DEFINITION IN CPC

          
  1. As per section 2(2) of the Civil Procedure Code, Decree means
    a) An order adjudicating claims
    b) Formal expression of an adjudication but shall not include any adjudication from which an appeal lies as an appeal from an order
    c) Informal expression of an adjudication
    d) None of the above
  2. Legal representative under section 2(11) means a person
    a) Who in law represents the estate of a deceased person
    b) Who is a co-sharer of the benefits assuming to the parties to the suit
    c) Who is a close relative of the deceased
    d) Who represents a party in the suit
  3. Foreign judgment as defined under Section 2(6) of CPC means
    a) Judgment given by an Indian Court in respect of foreigners
    b) Judgment given by an Indian Court established under any Foreign Court
    c) Judgment given by a Foreign Court
    d) None of the above
  4. A decree-holder, under Sec. 2(3) is
    a) The plaintiff
    b) The defendant
    c) A person who is not a party to the suit but in whose favour an order capable of execution has been passed
    d) All of the above
  5. As per Section 2(12) of the CPC, ‘mesne profits’ of property are profits received by a person in
    a) Lawful possession of the property
    b) Unlawful possession of the property
    c) Wrongful possession of the property
    d) Effective possession of the property
  6. Under CPC an adjudication of a court which is not a decree is
    a) An Order
    b) A Rule
    c) A Summon
    d) A Judgment
  7. Judgment under section 2(9) of the Code of Civil Procedure 1908 means
    a) A decree
    b) Statement of grounds of an order or decree
    c) Dismissal of appeal summarily
    d) All of the above
  8. Under Civil Procedure Code, 1908 “Foreign Court“ means
    a) A court situated outside India
    b) A court situated in India applying foreign law
    c) A court situated outside India and not established under the authority of Government of India
    d) All of the above
  9. Which is not a decree?
    a) Order of dismissal for default
    b) Rejection of a plaint
    c) Conclusive adjudication that determines the rights of the parties with regard to all or any of the matters in controversy in the suit
    d) Determination of any question within section 144 of CPC
  10. Who amongst the following is “Public Officer” within the meaning of section 2(17) of the Code of Civil Procedure?
    a) A person in service under the pay of government
    b) Member of all India services
    c) A Judge
    d) All of the above
   

ANSWER 1. B 2. A 3. C 4. D 5. C 6. A 7. B 8. C 9. A 10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!